Her det mye som skurrer, mener frilansjournalist Steinar Steinkopf Sund etter å ha sett bilder av Vladimir Putin i Mariupol.

DEBATT:

Ukritisk av norske medier

Her er det mye som skurrer, mener frilansjournalist Steinar Steinkopf Sund.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

  • Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Norske medier gjenga forleden ukritisk det russiske propagandaorganet Ria Novostis historie om at president Vladimir Putin skulle ha besøkt okkuperte Mariupol.

Verken NRK eller VG stilte merkelig nok spørsmål ved historiens tilforlatelighet. Det ble ikke engang nevnt at historien ikke var bekreftet av uavhengige medier, slik de ofte gjør når det kommer en eller annen nyhet fra krigen fra ukrainske medier.

Dette finner jeg ytterst merkverdig siden det i virkeligheten finnes mange gode grunner for å tro at dette er en falsk nyhet og et iscenesatt propagandashow for å vise at Putin er like modig som Zeljenskij og besøker fronten.

Besøket forsøkes dokumentert ved å vise videoer av Putin som er omgitt av folk og som kjører bil i det som skal være Mariupols gater. Her er det mye som skurrer.

Hvorfor kjører «Putin» kjører bil selv? Har ikke den russiske presidenten egen sjåfør? Videoen viser videre at det kommer møtende trafikk. Dette stemmer ikke. Når Putin er på besøk et eller annet sted blir gatene stengt av og det er strenge sikkerhetstiltak. Hvor er kortesjen med vakter? De er ikke å se under det angivelige besøket i Mariupol.

Er dette virkelig president Putin?

I videoen er Putin omgitt av mennesker. Hvordan rimer det med bildet vi alle har sett av Putins møte med den franske presidenten der de sitter i hver sin ende av et kjempelangt bord?

Er det virkelig mulig å forestille seg at en mann som har nærmest patologisk angst for sin egen sikkerhet vil omgi seg med mennesker på den måten som det kommer fram i videoen?

I jula fikk vi se et bilde av Putin i en ortodoks katedral. Da var han alene, det var ikke en gang en prest til stede.

Putin skal angivelig ha kommet til Mariupol med helikopter. Avisene har tidligere fortalt at Putin har sluttet å bruke fly av hensyn til egen sikkerhet. Nå bruker han bare jernbane og sitter i en spesiallaget pansret vogn når han reiser noe sted. Skulle han våge å ta seg til fronten i et helikopter der det virkelig er en mulighet for at helikopteret kan bli skutt ned?

Det er virkelig ikke lenge siden forsvarsminister Sjoigu med nød og neppe unnslapp et ukrainsk artilleriangrep da han var på besøk ved fronten.

Jeg finner det merkverdig at verken redaktører eller journalister i de norske mediene har reagert på noe av dette. Verken NRK eller VG finner noe mistenkelig i det de selv rapporterer med henvisning til Ria Novosti.

Nå har den beryktede terroristen og krigsforbryteren Igor Girkin kommet med en forklaring på Twitter, gjengitt i Nettavisen, som virker rimelig. Det var slett ikke Putin som besøkte Mariupol, men dobbeltgjengeren hans. Ukrainsk etterretning har allerede fastslått at Putin bruker dobbeltgjengere, personer som er så like på ham at det er vanskelig å se forskjell. Dette skal angivelig være såpass kjent allerede at folk ler av det. Selv om man ikke ser forskjell på Putin og dobbeltgjengeren i utseende, så ser man det på atferden.

Ifølge Girkin og flere andre anonyme kilder på det sosiale mediet Telegram gjorde Putins dobbeltgjenger et kort besøk i Mariupol av propagandahensyn. Det var også grunnen til at han sa veldig lite under besøket, han skal angivelig ha fått beskjed om å si minst mulig for ikke å forsnakke seg eller risikere å bli avslørt.

Det bør kunne forventes av norske medier at man viser en viss kritisk sans som kommer fra propagandaaviser på russisk side og ikke helt ukritisk gjengir det som der skrives. I det minste går det an å ta visse forbehold om at dette er nyheter som ikke er bekreftet. I dette tilfellet er det veldig mye som taler for at vi har å gjøre med en falsk nyhet.

Powered by Labrador CMS