Det er større utenlandsk interesse for stortingsvalget i år, melder Stortinget. Foto: Glenn Slydal Johansen

Over 160 mediefolk vil jobbe på Stortinget valgnatten

Større internasjonal interesse enn sist.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som vanlig arrangeres det partilederdebatt i Vandrehallen på Stortinget når valgresultatet er klart en gang i kveld eller i natt.

Mandag formiddag gikk søknadsfristen ut for å søke akkreditering for alle journalister. Stortinget har fått inn 160 søknader fra journalister, fotografer, teknikere og andre mediefolk, opplyser Jorunn Nilsen, som er seksjonsleder for presse og samfunnskontakt i Stortingets kommunikasjonsavdeling.

I tillegg til antallet 160 kommer alle medlemmene av Stortingets presselosje, som ikke trenger søke akkreditering.

Nilsen har ikke nøyaktige tall, men mener at antallet akkrediterte er høyere enn for fire år siden. Det er også flere representanter fra utenlandske medier som vil jobbe fra Stortinget i natt, særlig fra nordiske medier.

Av utenlandske medier som vil dekke valgnatten er BBC, Danmarks Radio (DR), Sveriges Television (SVT), Sveriges Radio (SR), Svenska Dagbladet, TV4, Expressen, Dagens Nyheter, Dagens Industri og Kristeligt Dagblad.

Det er også en japansk frilanser og en serbisk journalist som har meldt sin interesse, samt frilansere som dekker for ulike europeiske medier.

– Det er flere enn hva jeg kan huske fra for fire år siden fra utlandet, sier Nilsen.

– Så det er større internasjonal interesse for valgnatten på Stortinget i år?

– Det er større interesse enn sist fra våre naboland. Så er det noen journalister som leverer til internasjonal presse.

Når vi ser bort fra medlemmene av presselosjen, har NRK søkt om akkreditering for 31 personer, TV 2 for 21, Dagladet har 23, og VG og VGTV har 4 hver.

Pressesenter i lagtingsalen

Det er allerede mulig for journalister å jobbe fra pressesenteret som er etablert i andre etasje av Stortingsbygningen. Men Nilsen sier at de fleste journalistene er spredt på valgvakene i begynnelsen av kvelden.

– Det er nok ikke mange journalister her før vi ser konturene av resultatet. Da legger vi til rette for at journalistene kan følge debatten over storskjerm fra lagtingsalen. Så det er bare å ta med PC-en og jobbe herfra. 

Nilsen ber journalister som skal inn på Stortinget beregne god tid slik at alle kommer gjennom sikkerhetskontrollen. Om sikkerheten generelt er på et høyere nivå enn tidligere, vil hun ikke kommentere.

– Sikkerheten vil bli ivaretatt etter forholdene, som ellers.

Stortinget vil dessuten selv dekke det som skjer på løvebakken gjennom sosiale kanaler som Facebook, Instagram og Snapchat. Storskjerm settes også opp slik at velgere kan følge partilederdebatten fra Eidsvolds plass foran tinget.

– Der serverer vi kaffe og saft.

Powered by Labrador CMS