Kringkastingsjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Martin Huseby Jensen

NRK felles oftest i PFU

Rekordmange klager og felles i Pressens faglige utvalg (PFU), viser halvårsstatistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

NRK er verstingen i statistikken over antall fellelser i PFU i løpet av første halvår. Det viser tall som Norsk Presseforbund publiserte onsdag. Der kommer det frem at allmennkringkasteren ble felt fem ganger i året seks første måneder.

Tre av sakene var rene fellelser, to av dem var brudd i form av kritikk, som er en mildere form for fellelse.

Les også: Trygdekontorets pornosketsj opp i PFU

Distriktsdirektør Grethe Gynnild-Johnsen sier at NRK ikke liker å bli felt. Hun sier at etikken har stått høyt på dagsorden i NRK de siste årene, og at det fortsatt er høyt fokus på etikk.

– Vi går inn i hver fellelse, gjør en grundig jobb og tar runder i redaksjonene, sier fungerende kringkastingssjef Grethe Gynnild-Johnsen.

Hun misliker særlig fellelser på samtidig imøtegåelse.

– Vi skal ha mer utfordrende journalistikk, men vi skal ikke felles på samtidig imøtegåelse. Det er unødvendig.

NRK har også flest klager mot seg gjennom første halvår med 25 i tallet. Bak følger VG med 18, TV 2 med 16, Aftenposten med 12 og Dagbladet med 9.

TV 2 og Varden

Bak NRK følger Varden på statistikken over medier med flest fellelser med fire brudd, hvorav to var kritikk. TV 2 ble felt tre ganger.

Akershus Amtstidende, Østlandets Blad og Porsgrunns Dagblad er alle felt to ganger hver så langt i år.

Her kan du lese alle uttalelser fra PFU.

Samtidig imøtegåelse

Det er Vær Varsom-plakatens punkt 4.14 om samtidig imøtegåelse som er brutt flest ganger, totalt 11 i tallet. Like bak følger punkt 3.2 om kildebruk og kontroll av opplysninger med 8 fellelser. Punkt 4.4 om tittelbruk og 4.1 om saklighet og omtanke har henholdsvis sju og fem brudd.

Samlet har utvalget levert 48 uttalelser der konklusjonen er brudd på god presseskikk, hvorav 12 var kritikk. Det er høyere enn tidligere år da antall brudd har ligget på mellom 33 og 42. Statistikken går tilbake til år 2007.

Rekordmange klager

Antallet behandlede klager er også over nivået fra tidligere år. 220 behandlede saker i PFU i årets første halvår resulterte i 82 uttalelser, hvorav 48 klagere fikk medhold. Antallet uttalelser er like under nivået i toppåret 2007 da utvalget avga 86 uttalelser.

Rekord settes også for antall mottatte klager, 259 i tallet. Det er det høyeste nivået på ni år. På samme tid i fjor hadde utvalget mottatt 207 klager.

Sekretariatet opplyser at 46 av klagene er sendt inn uten samtykke fra den som potensielt er rammet av et presseetisk brudd. Utvalget krever slikt samtykke for å behandle klager. Senest onsdag ble det kjent at PFU tar en klage på Trygdekontoret opp til behandling etter at Kari Jaquesson har gitt nødvendig samtykke.

Norsk Presseforbund opplyser også at flere av klagene er såkalte A-, B- eller C-klager, som betyr at ulike personer eller organisasjoner har klaget på samme publisering.

Antallet unike klager i første halvår er 229, og altså fortsatt over nivået i fjor.

Flere forenklinger

34 av sakene som havnet på PFUs bord endte med frifinnelse. Tidligere år har antallet frikjennelser ligget på mellom 30 og 46 saker.

Stadig flere saker går gjennom såkalt forenklet behandling. Tallet er på 110 i år, mot 92 på samme tidspunkt i fjor. Antallet forenklede saker har økt jevnt fra 27 i 2007.

Forenklede saker går ikke gjennom full tilsvarsrunde fordi sekretariatet mener det ikke foreligger brudd på god presseskikk. Innstillingen om frifinnelse legges fram for utvalget, som slutter seg til konklusjonen. Dersom utvalget er uenig i at en sak ikke bryter med god presseskikk innledes full tilsvarsrunde.

Les mer om PFU.

Powered by Labrador CMS