– Vi legger ned fordi vi ikke fikk det til å gå rundt. Rett og slett. Redaktør Kristina Johnsen ser seg nødt til å legge ned magasinet Yderst. Arkivfoto: Kristine Lindebø

Etter fem år med trass må magasinet Yderst legge ned

– Det har vært kult å gjøre noe som folk sier at er umulig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Det har gått fem år, men vi går ikke rundt økonomisk, sier Kristina Johnsen, redaktør i magasinet Yderst.

Magasinet i Vesterålen legges derfor ned. Når Journalisten ringer, forteller Johnsen at hun holder på med å brette brev til dagens 800 abonnententer.

– Vi takker dem for at de har vært med. Vi er glad for alle som har «backet» oss hele veien.

Den siste tida har Johnsen vært eneste fulltidsansatte i Yderst. I tillegg har hennes samboer og medgründer i Yderst, Ingmar Wåhlberg, jobbet med Yderst på fritida, ved siden av annen fulltidsjobb. En gjeng frilansere i Vesterålen og resten av landet har også bidratt.

– Et trassprosjekt

Økonomien har ikke gått dårligere nå enn før, men underskuddet har bygd seg opp over tid. Johansen har måttet gjøre kommersielle prosjekter på siden for å finansiere Yderst, og dermed jobbet dobbelt opp.

Hun forteller at de nylig vurderte om de skulle satse videre, ved å få inn nye investorer og en ny markedsmodell, men lot det være fordi de ikke visste om det ville gå økonomisk sett.

– Vi har kalt det et umulig prosjekt hele tiden. Det har vært det, og det har vært kult å gjøre noe som folk sier at er umulig. Det har på en måte vært et trassprosjekt.

De perfekte jobbene

De startet Yderst for å skape de perfekte jobbene for seg selv, forteller Johnsen.

– Men det er kanskje bedre å tenke på hva man kan tjene penger på, og ikke forvente å tjene penger på akkurat det man har lyst til å gjøre, sier hun.

– Hva har vært høydepunktet?

– Å gå på jobb om morgenen. Hver dag har vært artig, uansett. Jeg hører Rocky- musikken i bakhodet og tenker «yeah». Jeg elsker dette faget - å få lov til å treffe folk, men også å grave i saker. Jeg elsker egentlig alle aspekter ved det.

Johansen skal fortsette å gjøre det samme, men bare som frilanser i framtiden.

Annonsert på Facebook

«Yderst legges ned, fine folk. Det er trist, men alt har sin tid. Vi legger ned fordi vi ikke fikk det til å gå rundt. Rett og slett. Man må ha mat på bordet, og agn til morradagen», skriver magasinet Yderst på Facebook.

Tidligere i år skaffet Yderst over 400 nye abonnenter gjennom en folkefinansieringsaksjon, som Journalisten skrev om i april.

–Vi føler vi har en jobb å gjøre med å synliggjøre livet her nord. Vi skulle være en motreaksjon til utviklinga i mediebransjen. Jeg synes Nord-Norge fortjener journalistikk som går mer i dybden, sa redaktør Kristina Johnsen til Journalisten da.

I sommer besøkte vi det lille magasinet, som en del av vår reportasjeserie om mediene i Vesterålen.

– Dette er jo den beste og sykeste jobben i hele verden. Det er så artig! Når alt er så kreativt og fritt, og man har laget seg en ramme å boltre seg i, da får man en følelse av at alt er mulig, sa Johnsen og innrømmet at hver deadline er «som å dø og stå opp igjen».

På Facebook takker Yderst abonnentene for følget:

«Takk for at du abonnerte og gjorde det mulig å spre kjærligheita vår. Vi er så stolte å ha vært en av mange historiefortellere i din hverdag. Vi prøvde til ankeret rauk, og juksa sleit seg.

For et liv. Fem fine år har det vært. Takk for at du abonnerte og gjorde et aviseventyr yderst mulig. Sammen er vi den beste moltesesongen, og du veit det».

Powered by Labrador CMS