Denne VG-artikkelen har skapt diskusjoner - også internt i VG. Skjemdump VG.
Denne VG-artikkelen har skapt diskusjoner - også internt i VG. Skjemdump VG.

VG: – Vi har ingen sak på gang om at kongen har en kropp en 40-åring kan misunne

Rampelys-sjef Atle Jørstad mener det er større problemer med hvordan kvinner omtales i mediene, enn at VG i én artikkel skriver om at dronningen holder seg godt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag publiserte VG saken «Jan Thomas om dronning Sonja: – En kropp en 40-åring kan misunne». Der kjendisstylist Jan Thomas og modellmamma Eivor Øvrebø kommenterte dronningens kropp, klær og utseende. 

I artikkelen siteres blant annet kjendisstylisten på følgende: «Jeg vil anta at dronning Sonja er nøye med kostholdet, og vi vet at hun er opptatt av å ta godt vare på huden. Hun fremstår alltid delikat, og har bevart en verdighet man sjelden ser».

Dette har fått journalist Mai Eckhoff Morseth til å reagere. I et innlegg på bloggen sin skriver hun at hun selvsagt er enig med VG i at dronningen tar seg nydelig ut, men mener det lukter vondt av journalistikken. Blogginnlegget har fått oppmerksomhet i sosiale medier og er i skrivende stund delt over 2000 ganger på Facebook. 

«På vegne av alle kvinner: ville det ikke vært mer verdig av dere å fokusere på figuren dronningen GJØR, enn figuren hun HAR?» skriver Eckhoff Morseth. 

I innlegget trekker journalisten frem flere andre egenskaper dronning Sonja har, blant annet at hun er kunstsamler, friluftsmenneske og forkjemper for likestilling og likeverd. Hun mener vinklingen er dypt uverdig.

«Beklager at jeg sier det, VG, men det er kun én ting som kan rettferdiggjøre denne artikkelen, og det er en oppfølgersak om kroppen og klærne til kongen. Dere finner sikkert en moteblogger som kan trille terning» avslutter hun.  

Journalisten har forsøkt å komme i kontakt med Eckhoff Morseth uten å lykkes. 

Forsvarer saken

Rampelys-sjef Atle Jørstad i VG.
Rampelys-sjef Atle Jørstad i VG. 

– Det er en stor snakkis at dronningen holder seg usedvanlig godt til å være 80 år, og det var journalistens egen idé å få Jan Thomas og Eivor Øvrebø til å uttale seg om blant annet dette – og mange av hennes andre sterke sider.

Slik forsvarer leder Atle Jørstad for VGs Rampelys-avdeling artikkelen i en e-post til Journalisten. Han forklarer at saken er vinklet på det beste sitatet. 

Jørstad er ikke enig i at de skriver mer om hva dronningen har enn hva hun gjør. Han viser til en lang sak publisert samme dag om hvordan dronningen har modernisert kongehuset under tittelen «Dronningen av likestilling»

Ikke tilsvarende på kongen

– Mai Eckhoff Morseth mener det lukter vondt av VGs journalistikk. Hva tenker du om det? 

– Vi hadde en lang diskusjon om dette på Gards (Steiro) 10.45-møte dagen etter saken ble publisert, og det var delte meninger blant både kvinner og menn om artikkelen og vinklingen. Noen syntes det var greit, andre syntes det var over kanten. Når det er sagt: Jeg synes mediene – også VG – har større problemer med hvordan kvinner omtales og hvordan de brukes som kilder enn at VG i én av en rekke artikler i forbindelse med 80-årsjubileet skriver om at dronningen holder seg godt. Hvor er vi på vei hvis vi ikke kan skrive om noe folk åpenbart har lagt merke til? Jeg tror ikke det løser noen problemer å lukke øynene for det iøynefallende. Så skal vi fortsette debattene internt og eksternt om vi skriver om dette på riktig måte.

– Ifølge Eckhoff Morseth vil kun en lignende artikkel om kongen rettferdiggjøre dette. Kommer det?  

– Vi har ingen sak på gang om at kongen har en kropp en 40-åring kan misunne. Men kronprins Haakons skjegg ble behørig omtalt.

Fortjener bedre

I februar sa dronningen i et intervju med NTB, gjengitt av flere medier, blant annet VG, at:

– Det irriterer meg. For eksempel når man er ute på et offisielt oppdrag, så hender det at pressen ikke skriver om det som foregår, men bare om det man har på seg. Det er meget skuffende. 

– Hva tenker du om det dronningen sier her?  

– Jeg tror alle har godt av at hver enkelt redaksjon finner de vinklene redaksjonen selv mener er relevante. Dronningen er ikke redaktør, og det tror jeg verken hun vil eller skal være. En del av journalistikken for eksempel minMote har gjort på Mette-Marits garderobe synes jeg har vært viktig. For øvrig, vis meg gjerne den saken hvor VG bare har skrevet om hva dronningen har på seg. 

– Det er generelt få kvinner på VG-fronten. Hva tror du det gjør med kvinnelige lesere at VG skriver om kvinner på denne måten? 

– Vi har for få kvinner på fronten, vi har for få kvinnelige kilder og vi har også noe å jobbe med når det kommer til bevissthet rundt måten vi skriver om kvinner på. Det synes jeg vi må være ærlige på. Det samme gjelder alle norske medier, uten unntak, men som årets nyhetsnettsted og årets avis må vi gå foran. Vi er bevisste på problemstillingen og diskuterer den mye, men vi må jobbe med rutinene for å endre oss. 50 prosent av Norges befolkning fortjener bedre. 

Powered by Labrador CMS