Fra venstre komiker Anders Bye, manusforfatter Jesper Sundby og regissør Rasmus A. Sivertsen. Foto: Tracey Lavalette

– Hadde aldri trodd det skulle bli så stort

BERGEN (Journalisten): Skaperne av Fanthomas om suksessen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fanthomas mottok pris for beste programserie på nett under Medieprisutdelingen onsdag. Animasjonssuksessen har hatt over 17 millioner seere, og under De nordiske mediedagene fortalte skaperne om arbeidet som ligger bak.

– Vi hadde aldri trodd det skulle bli så stort. Nett-TV er i utgangspunktet et smalt medium, sier manusforfatter Jesper Sundby til Journalisten.

Det var Sundby som først fikk ideen om å lage en serie om en superhelt, som han utviklet sammen med komiker Anders Bye og regissør i Qvisten Animasjon, Rasmus A. Sivertsen.

Utfordrende innsalg

Skaperne forsto at produksjon for TV ville bli for kostbart, men hadde tro på at serien kunne finansieres om de fikk mange nok seere på nett. Fanthomas ble utviklet midt under finanskrisen, noe som ga dem en ekstra utfordring i markedet.

Sjefen i VG TV var skeptisk i starten, men det endte med at de fikk en avtale og penger til en pilotepisode.

– Det tok tjue minutter før ideen om en homofil superhelt ble interessant, midt i finanskrisen, sier Bye.

Aktualitet

Den første episoden ble levert bare en halv time før den skulle legges ut på VG Nett.

– Vi hadde bare en uke på å bli ferdig med alt. Det var vanvittig stressende, men ga oss en fordel – vi kunne gi serien et aktuelt tilsnitt.

Utdelingen av fredsprisen til Barack Obama ble gjort kjent før den første episoden. Den kom som en gavepakke til guttene bak Fanthomas, som hadde få dager på seg til å finne på et plot. Det har vært viktig for dem å spille på aktuelle hendelser i nyhetsbildet siden.

– Enten måtte vi ligge foran eller samtidig, hvis vi lå rett etter at noe var avsluttet virket det som vi ikke fulgte med i timen, sier Bye.

Kjendiskritikk

Sundby sier til Journalisten at de sparker til alt og alle i serien, men at det ligger en kritikk av kjendiskulturen i bunn. Uttrykksformen gjør at de slipper unna med mer enn de fleste andre.

– Vi har lært at man kan gå litt lenger med animasjon og være litt frekk, sier Bye.

Powered by Labrador CMS