Advokat Mette Yvonne Larsen forsvarer journalisten som står tiltalt for voldtekt i Oslo tingrett.

Journalist tiltalt for voldtekt

Vitne: – Ble overrasket over drikkekulturen

Mannlig kollega forklarte seg i retten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

OPPDATERING: Rettssaken i tingretten endte med at tiltalte ble dømt til fire års fengsel.

Da en mannlig kollega av den voldtektstiltalte journalisten møtte i Oslo tingrett torsdag ettermiddag, innkalt av forsvaret, fortalte han om en alkoholkultur som overrasket ham da han ble ansatt i mediehuset.

Mannen fungerte som en kollegastøtte for den nå tiltalte journalisten, mens saken fremdeles var en varslingssak og ble behandlet internt i mediehuset.

For egen regning uttalte mannen at han selv hadde reagert på det han ble bevisst på av noen kollegers festing.

– Jeg ble overrasket over drikkekulturen i [avdelingen]. Den var annerledes enn jeg var vant til fra [tidligere arbeidsplass], sa mannen.

Var bekymret for yngre

Han reagerte på at det ikke var uvanlig med drikking etter jobb på hverdager.

– Og ikke uvanlig at det endte i hjemmefester og nachspiel til langt utpå dagen, midt i arbeidsuka. Dette var fremmed for meg.

Han tok selv opp med en leder at alkohol sto synlig på kontoret, og at han var bekymret for unge medarbeidere som kom inn i redaksjonen og ville opp og fram, fortalte mannen.

– Jeg mener det er viktig at de ikke føler press på å drikke og være med på hjemmefester for å være med i gjengen.

– Uakseptabel oppførsel

Det var mye drikking, og hos enkelte ble det noe litt grenseløst over oppførselen, mente mannen. Blant annet hos den nå tiltalte journalisten. Kollegaen forklarte om en episode der den tiltalte klinte med en kollega på do på en fest, og syntes det var upassende oppførsel på fest med kolleger.

Mannen snakket etter hvert med flere kvinner på arbeidsplassen om deres opplevelser med den nå tiltalte journalisten. Flere kvinner forklarte seg om sine opplevelser i retten torsdag.

– Jeg satt igjen med at han har hatt en helt uakseptabel oppførsel overfor flere unge kvinner, noe som ikke er greit. Og som jeg også opplever at han har tatt inn over seg.

Kollegaen har ikke selv vært vitne til dårlig oppførsel mot kvinner fra den nå tiltalte journalisten, fortalte han.

– Min personlige erfaring er at han har en sjarmerende omgang med kvinner, og at han oppleves som en morsom samtalepartner. Jeg har ikke vært på fest der han har opplevd seg dårlig, ikke sett at han har tafset eller forgrepet seg, men jeg tror på det kvinnene forteller. Han har da også erkjent uakseptabel og grenseløs adferd, sa kollegaen.

Drikking etter jobb

En av de kvinnelige kollegaene, som i retten fortalte at hun hadde opplevd uønsket seksuell adferd fra mannen i tilknytning til et nachspiel, beskrev også at det var mye drikking etter jobb blant unge medarbeidere, og at de var mye ute på byen sammen.

En annen mannlig kollega, som beskrev seg selv som nær venn av tiltalte, tok til motmæle mot det han så som forsvarets forsøk på å tegne opp en drikke- og «ligge»-kultur på arbeidsplassen.

– Det hendte at man drakk etter jobb og at det ble nachspiel. Men det var ikke veldig vanlig, sa kollegaen.

– Må endre meg

Den tiltalte journalisten sa selv i sin egen forklaring tirsdag at han innser at han har vært en del av en upassende kultur.

– Jeg er flau og føler skam. Det kan jeg ikke gjemme meg unna. Jeg må ta ansvar for det og endre meg. Jeg forstår at jeg har blitt opplevd som ubehagelig, men det var aldri ment å bli opplevd sånn, sa journalisten.

Han forklarte at han erkjenner å ha oppført seg dårlig i enkelte situasjoner.

– Men jeg står fjellstøtt i at jeg ikke har gjort noe straffbart. Det er stor forskjell på upassende og pinlig oppførsel på fuktige fester, og det å voldta noen som sover. Det har jeg stått trygt i fra dag én, og jeg har fortalt den samme historien hele veien.

Mannen står tiltalt for voldtekt av en daværende kollega i februar 2021. Han nekter straffskyld.

Tiltalen gjelder brudd på straffelovens paragraf 291, for «seksuell omgang med noen som var bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen».
Powered by Labrador CMS