SVT-sjef Hanna Stjärne sier de har forsøkt å skjerme redaksjonelt ansatte, men at det ikke er mulig lenger.

Nedbemanning

Voldsomme kutt for SVT – største sparepakke i nyere tid

Ikke mulig med frivillige løsninger, sier SVT-sjef. 

Publisert

Det blir ingen tilbud om sluttpakker når SVT skal kutte rundt 200 millioner svenske kroner. 

Det kommer frem i et intervju svenske Journalisten har gjort med SVT-sjef Hanna Stjärne.

Redaksjonsklubbens ønske om frivillige løsninger vil ikke være mulig å innfri, og det er særlig teksterne kuttene hos den svenske kringkasteren vil gå ut over, skriver det svenske fagbladet.

Kutter 200 millioner

Stjärne forteller at SVT allerede har kuttet 200 millioner svenske kroner, og sparepakken innebærer kutt på ytterligere 200 millioner. 

Mellom 70 og 80 ansatte vil miste jobben, og blant disse vil rundt en tredjedel være tekstere, ifølge svenske Journalisten. Årsaken er at SVT går over til teksting ved hjelp av kunstig intelligens.

– Det er en avdeling som kommer til å påvirkes mye av de tiltakene vi foreslår nå, sier Stjärne.

Redaksjonsklubben i SVT mener imidlertid KI-tekstingen ikke fungerer så godt som man kunne ønske, mens Stjärne mener det er fremtiden.

– Vi har hatt automatisert teksting på lokalkanalene i et og et halvt år, så dette er ikke noe nytt for oss. Teknologien utvikles dessuten veldig fort, og vi ser at KI-tekstingen blir bedre.

Pandemi og krig

Behovet for en sparepakke i hundremillionersklassen kommer fordi de økonomiske rammene for SVT ble lagt før pandemi, krig i Ukraina og den høyeste inflasjonen i Sverige på 30 år, sier Stjärne.

På spørsmål om hvordan det føles å presentere SVTs største sparepakke i nyere tid, svarer hun:

– Det er alvorlig. Det er store innsparinger. Vi jobber hardt for at publikum rammes så lite som mulig, og målet har hele tiden vært å skjerme det redaksjonelle, men dessverre går det ikke å unnta dem lenger.

Powered by Labrador CMS