Anker Jon Sopel i BBC. Fotyo:Kathrine Geard

- Ville ikke skjedd i Storbritannia

OSLO TINGHUS (Journalisten): Utenlandske journalister sier de gjerne ville overført mer fra rettssaken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Terrortiltalte Anders Behring Breivik ville ikke fått like stor plass til å ytre seg i en britisk domstol.

Det sier BBC-anker Jon Sopel. Han mener det er spesielt at massedrapsmannen fikk lese opp store deler av en forberedt uttalelse da han begynte forklaringen tirsdag morgen. Det ville ikke skjedd i Storbritannia, mener han.

Rapporterer det meste

 - I en britisk domstol ville han stått og besvart spørsmål. Selv om det er en spesiell sak ville de ikke åpnet opp, sier Sopel under en pause på Hotel Bristol kort tid før han skal lede nyhetssendingene på toppen av timen.

 Heller ikke i Storbritannia er det lov å overføre TV-signaler ut til publikum fra rettssaker. Men om det hadde vært lov er ankeret på linje med norske medier, og ville overført det meste av det de får lov til. Sopel sier at britiske medier ville referert de svarene tiltalte hadde gitt i retten.

Sensur av retten

– Det medieetiske er ganske likt. Vi ønsker å rapportere så mye som vi kan, så nøyaktig som vi kan. Vi ville TV-overført om vi kunne.

Da tiltalen ble lest opp lot BBC være å ta ned lyden ved sensitive opplysninger om hvordan 22. juli-ofrene ble drept. Sopel sier at kanalen sendte alt fordi de kunne gjøre det.

Hvorfor skal vi sensurere retten? Det var sterkt å høre om alle skadene.

Riktig med TV-overføring

Journalist Gudrun Gaarder følger rettssaken inne fra sal 250. Hun bor i Norge, men jobber for den tyske TV-kanalen ZDF under rettssaken. Under en pause sier hun at hennes viktigste oppgave er å forklare det tyske publikummet hva det er som skjer.

Hun mener det hadde vært riktig å sende TV-signalene fra Breiviks forklaring ut til publikummet.

Det er en usedvanlig sak og alt han sier blir referert av pressen. Da kan jeg ikke forstå at man ikke kan se ham. Det er noe i å se hvordan han resonnerer og mimikken. Når man først leser alt dette mener jeg også at man burde kunne se ham, sier Gaarder, og understreker at det er hennes personlige mening.

Knappenåler

ZDF-journalisten opplever det som viktig å følge rettssaken tett.

– I går var det anspent og stille i hele salen. Man kunne høre en knappenål falle. I dag er det mer vanskelig med alle detaljene som blir presentert.

 

Powered by Labrador CMS