FORTSETTER: Elin Floberghagen tar gjenvalg som NJ-leder. På veggen, Inge Grødums tegninger av hennes forgjengere. FOTO KATHRINE GEARD

Vil ikke på veggen ennå

Klar for en ny periode i kamp for bedre lønnsutvikling, faste ansettelser og kvalitetsjournalistikk. Men Elin Floberghagen avviser full åpenhet internt.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Anegalleriet på kontoret til Norsk Journalistlags leder må vente på neste bidrag. Både Elin Floberghagen og nestleder Thomas Spence tar gjenvalg. Nå girer de seg opp til landsmøte på Gardermoen.

Der blir den økte bruken av midlertidig ansatte ett av hovedtemaene. Men tariff og journalistisk kvalitet vil også prege møtet, satsinger det er stor enighet om i organisasjonen.

Lønn og stipend

Landsstyrets innstilling viser at NJ er mindre samkjørt i andre viktige landsmøtesaker, som større intern åpenhet og organisatoriske endringer.

– Vi kommer til å følge opp arbeidet vi startet på i fjor med å utjevne det store, dokumenterte lønnsetterslepet på nær sagt alle tariffområdene våre. Dette vil være en stor sak i de kommende tariffoppgjørene, sier Floberghagen.

Iføl­ge NJ-le­de­ren vi­ser den fers­ke lønns­sta­tis­tik­ken for 2010 at or­ga­ni­sa­sjo­nen fort­satt har ut­ford­rin­ger på lønns­dan­nel­se, sær­lig knyt­tet til lo­ka­le for­hand­lin­ger.

– Et­ter­sle­pet skyl­des i ho­ved­sak svikt i de lo­ka­le for­hand­lin­ge­ne. NJ vil føl­ge nøye med på om be­drif­te­ne nå opp­fyl­ler par­te­nes for­vent­nin­ger om en be­ty­de­lig lo­kal lønns­dan­nel­se i 2011.

Et annet valgløfte, som må godkjennes av landsmøtet, er at NJ-medlemmene skal få enda flere reisestipender à 20.000 kroner. De kollektive kopi- og kabelvederlagsmidlene har hopet seg opp, slik at det er rom for å øke den årlige stipendpotten på rundt to millioner kroner. Også Institutt for Journalistikk kan vente mer penger fra NJs vederlagsfond i årene framover.

Gjenvalg

Valget ligger an til å bli en av de minst nervepirrende seansene på landsmøtet. Det ville overraske alle hvis motkandidater til lederduoen lurer i buskene. Oppsummeringen av perioden 2009–11 er langt mer dramatisk:

– Den åpenbart største utfordringen for NJ de siste to årene har vært den enorme nedbemanningen etter finanskrisen og fallet i mediebransjens inntekter. Vi har prioritert innsatsen for å bevare arbeidsplasser og verne og styrke journalistikken. Nå er inntektene tilbake i mediebransjen, fortere enn vi egentlig trodde, men vi sliter fortsatt med strukturelle utfordringer. Det er fortsatt press på journalistikken, og NJ kommer til å kjempe videre for faste jobber og mot misbruk av midlertidig ansatte og frilansere, sier Floberghagen.

Kampen mot midlertidige ansettelser utgjør en viktig del av NJs nye tiltaksplan for perioden 2011–13. Tiltaksplanen inneholder NJs prioriterte arbeidsoppgaver i perioden fram til landsmøtet i 2013, og er det viktigste dokumentet som behandles på landsmøtet.

Hele onsdag 25. mai er satt av til denne gjennomgangen, med muligheter for delegatene til å støtte, endre eller sable ned de enkelte punktene landsstyret samlet seg om på sitt forberedende møte 5. og 6. april.

Utvalg

Mange av de nye punktene og endringene som foreslås i NJs tiltaksplan, vedtekter og program har sitt utløp i organisasjonsutvalgets rap­por­t (se faktaramme). Den fikk en svært blan­det mot­ta­kel­se i NJs lands­sty­re i vinter. En rek­ke re­pre­sen­tan­ter mar­ker­te raskt mot­stand mot å ut­hu­le lo­kal­la­ge­nes an­svars­om­rå­der. Tillitsvalgte har uttrykt sterk be­kym­ring over utvalgets an­be­fa­lin­g om å slå sam­men lo­kal­lag.

Et enstemmig landsstyre anbefaler å begrense dette stridstemaet til et krav i den nye tiltaksplanen om at alle lokallag i løpet av perioden 2011–13 skal vurdere mulig sammenslåing med andre lag.

– Lokallagene skal rapportere inn sine konklusjoner til NJ, som utarbeider en samlet oversikt til landsmøtet i 2013, sier NJ-lederen.

– Frykter du en opprivende debatt om sammenslåing av lokallag de neste to årene? 

– Det kunne ha skjedd dersom vi listet opp hvilke lokallag som burde slå seg sammen. Det gjør vi ikke, og det er ikke aktuelt med tvangssammenslåing i kommende landsmøteperiode. Jeg tror det er klokt å overlate dette til lagene selv. Vi foreslår imidlertid en vedtektsendring som gir landsstyret mandat til å legge ned lokallag som selv anbefaler sammenslåing i løpet av perioden. Det vil i tilfelle kreve to tredjedels flertall.

Veteran ut

Audun Solberg (VG) forlater NJs landsstyre etter fire toårsperioder. Veteranens siste kampsaker er utvidelse av landsstyret og større åpenhet i NJ, det siste konkret knyttet til landsstyrets arbeidsutvalg (AU). Sammen med Stein Sneve (Avisa Nordland) og Håkon Okkenhaug (Trønder-Avisa) utgjør Solberg en åpenhetsliga i det avtroppende landsstyret. De satt sammen i organisasjonsutvalget og anbefaler at NJ, som krever åpenhet av andre, går foran med et godt eksempel.

Forslaget om å åpne AU-møtene for Journalisten og andre falt med knapt flertall i landsstyret. Det likte Solberg dårlig, og han kommer til å ta opp igjen forslaget under landsmøtet.

– Åpenhet og gjennomsiktighet gir tillit og sikrer bedre vedtak. Selv om ingen andre praktiserer det, har en medlemsorganisasjon for journalister et særlig krav om å vise åpenhet. Det betyr ikke total åpenhet, AU kan lukke strategiske diskusjoner og saker som angår enkeltmedlemmer. Men det prinsipielle utgangspunktet bør være at møtene skal være åpne, ikke helt lukket som i dag, sier Solberg.

– Er åpen

Floberghagen er ikke enig.

– NJ er en veldig åpen organisasjon, og det skal vi også være. Det er en rekke AU-saker vi uten problemer kan åpne for innsyn i, for eksempel saksforberedelser til landsstyret. Derimot har enkeltmedlemmer som ber om bistand fra NJ krav på konfidensiell behandling. AU behandler også mange saker som handler om tariffutfordringer og strategiske forretningsinteresser. Jeg regner med at NJs medlemmer ikke vil at det skal skje i åpne, saksforberedende møter.

– Men går det ikke an å vedta at møtene i prinsippet er åpne, men at AU kan lukke behandlingen av den type saker du nevner?

– Jeg er bekymret hvis vi skal lukke så mange saker i hvert møte. Det vil bli en belastning. Men det er uproblematisk å oppfordre til større åpenhet i AU. Jeg er for at vi ber det nye landsstyret om å vurdere hvordan det kan oppnås.

– Så det kan være et kompromissforslag på landsmøtet?

– Ja.

Tydeligere

Organisasjonsutvalget foreslo å utvide NJs landsstyre fra dagens 15 til 19 representanter. Også her sa landsstyret nei med knepent flertall. Solberg vil fremme også dette forslaget på nytt under landsmøtet, og i denne saken spiller han og NJ-lederen på samme lag.

– Forslagene fra organisasjonsutvalget bidrar til en bedre representasjon for klubbene på landsmøtet og en tydeligere arbeidsdeling mellom lokallag og konsernlag, sier hun.

Powered by Labrador CMS