NJ-leder Elin Floberghagen under åpningstalen. Foto:Kathrine Geard

- Se til Sverige

GARDERMOEN (Journalisten): NJ-lederen anbefaler Riksdagens løsning for redusert digitalmoms.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Staten kan i dag sette ned digitalmomsen uten tap av inntekt. Det betyr at dette er rette tidspunkt for å innføre en redusert moms, eller aller helst la momsfritaket også omfatte digital journalistikk, sa Elin Floberghagen i sin tale ved åpningen av Norsk Journalistlags landsmøte tirsdag.

Floberghagen viste til kulturminister Anniken Huitfeldts signaler på Mediedagene i Bergen nylig, om at regjeringen ikke vil røre momsfritaket på papir.

- Klok beslutning

- Det er en klok beslutning. Å legge en ny avgift på kjøp av journalistikk ville vært et sikkert skritt mot rasering av kvalitetsjournalistikk både i små og store medier. Men det er ofte mest interessant å høre hva statsråder ikke sier. Sånn var det denne gangen også. Hun nevnte ikke momsen på digitalt innhold med ett ord. Det kan tolkes som at de ikke vil gjøre noe med den. Er det tilfellet – er det alvorlig, og stikk i strid med alle presseorganisasjonenes klare råd.

Ifølge NJ-lederen er det flere grunner til at regjeringen må gjøre noe med digital-momsen. Hun mener det viktigste er at det er hit leserne kommer.

Svensk løsning

Floberghagen er godt fornøyd med vedtaket i den svenske Riksdagen i forrige uke. Med støtte fra alle partier ble det bestemt at digitalmomsen må kunne settes ned, fordi det er innholdet som skal være avgjørende - ikke publiseringsformat eller distribusjon.

- Det kunne vært skrevet av oss, og er en linje Norge må kunne henge seg på. NJ vil fortsette samarbeidet med redaktørforeningen, Mediebedriftenes Landsforening, Fagpressen og Landslaget for lokalaviser for å presse på for å få digitalmomsen ned.

Tøffere lønnskrav

Floberghagen varslet samtidig tøffere lønns- og tariffkrav fra NJ i tiden framover. Hun minnet om at NJ tok ansvar i dårlige tider og forventer det samme fra motparten når det går godt.

- Vi krever ikke mye når det ikke er mye å hente. Gjennom krisen godtok klubber både lokale nulloppgjør, og enkelte steder også midlertidig nedgang i lønn. Men det var aldri meningen at vårt bidrag i en vanskelig periode skulle hindre en anstendig lønnsvekst for journalistene. Det skulle ikke være varige tiltak, og slett ingen aksept for dårlig lønn over mange år.

Dårligere utvikling

Derfor vil tariff og lønn ifølge NJ-lederen være et av de store satsingsområdene framover.

- Journalistene finner seg ikke i at deres lønnsutvikling er langt dårligere enn den er for andre grupper i samfunnet. Journalistene finner seg heller ikke i lønnsdiktat og misbruk av styringsretten lokalt. Vi krever at lønnsevne og lønnsvilje skal henge sammen, og dermed at lønnen skal økes framover for å sikre at kvalifiserte og dyktige journalister blir i yrket. Jobben som journalist krever stadig mer kompetanse og dyktighet, og det må gjenspeiles i lønn.

Powered by Labrador CMS