Klubbleder Martin Riber Sparre i DN Nye Medier sier kompetanseprinsippet kan gjøre arbeidsmiljøet dårligere. Foto: Kathrine Geard

– Som gift i arbeidsmiljøet

OJ-leder tar til orde mot Aller Medias planer om å kutte ansatte gjennom karaktervurderinger.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag ble det kjent at minst 27 ansatte må gå fra Aller Media fordi ukebladkonsernet skal spare 70 millioner kroner. Omtrent halvparten skal tas ved å redusere bemanningen.

Kompetanse

Ledelsen skal gjennomføre det som omtales som en kompetansekartlegging for å identifisere hvem som må gå. De ansatte skal nå måles ut fra en rekke kriterier og bli tildelt karakterer mellom 1 og 9, hvor ni er best.

Aller Media-klubben er kritisk til kompetanseprinsippet fordi de frykter at trynefaktoren kan spille inn.

– Poenggivningen gir rom for individuelle vurderinger ved at lederne rundt omkring vil sette karakterer ulikt. Dette er noe vi er obs på, og noe vi vil følge opp, sa Østvold til Journalisten mandag.

Aksept

Klubbleder Martin Riber Sparre i DN Nye Medier (DNNM) støtter Østvold og advarer nå Aller Media mot å bruke kompetanse fremfor ansiennitet som prinsipp i den kommende nedbemanningsprosessen.

– Alle kan akseptere at de mister jobben ut fra at de kom sist inn. Det er fordi det ikke sier noe om dine evner som journalist. Kostnaden er ikke så høy da, sier Sparre, som også er leder i Oslo Journalistklubb.

Vant rettssak

Sparre har erfaring fra en lignende prosess da hans arbeidsgiver i 2009 skulle nedbemanne fire årsverk. Også i DNNM skulle kriteriene kompetanse, ansiennitet og sosiale forhold legges til grunn for hvem som måtte gå. De ansatte ble målt med karakterer fra 1 til 9 på kriterier som spesialkompetanse, produktivitet og evne til å samarbeide med andre.

De fire med lavest poengsum fikk beskjed om at de var overtallige. Tre av de ansatte tok sluttpakke, mens Bente Bjørndal motsatte seg dette og tok saken til retten.

Bjørndal vant i tingretten. Lagmannsretten forkastet senere arbeidsgivers anke. Retten mente at DNNM hadde lagt for stor vekt på kompetanse, og ikke tok hensyn til ansiennitet. Arbeidsgiveren fikk også kritikk for de kriteriene som lå til grunn for rangeringen.

I tillegg til at den ansatte beholdt jobben måtte arbeidsgiveren betale saksomkostningene.

Gift

Klubblederen i DNNM sier at kostnaden ved å ta nedbemanninger gjennom kompetanse som prinsipp er høy.

– Jeg fatter ikke etter beste evne at noen ønsker å ta den sosiale kostnaden. Det er som gift i et arbeidsmiljø og ødelegger tillitsforholdet mellom ansatte og ledere. Er det noe de er villige til å spille rulett med? spør Sparre.

– Hos oss takket tre av de fire ja til pakker. Men flere gråt da de gikk ut døra. Det gjorde også mange ansatte som ble igjen. Det var en jævlig prosess, sier Sparre.

Han mener at prosessen som nå er på trappene i Aller Media blir viktig for alle arbeidstakere i mediebransjen.

– Får arbeidsgiver knesatt prinsippet om å legge kompetanse til grunn er det fritt fram for trynetillegg framover.

– Ring DN-sjefen

– Hva er din oppfordring til Aller Media?

– Stå knallhardt på ansiennitetsprinsippet og avvis subjektive kompetansevurderinger. Prøv å overbevise ledelsen om at det er både i arbeidstakers og arbeidsgivers interesse fordi alternativet har så stor kostnad.

Han ber direktør Roger Hansen i Aller Media om å ringe sjefredaktør Svein Thore Gran i Dn.no.

– Spør ham om det var verdt det, sier Sparre, med adresse til rettssaken DN.no måtte gjennom.

Powered by Labrador CMS