Tom Heinemann, journalisten Erik Solheim ikke ville la seg intervjue av. Foto: Nana Reimers

Statsråd boikottet NRK-journalist

Erik Solheim regnet med å bli kryssklippet av den kritiske Brennpunkt-medarbeideren Tom Heinemann.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den tidligere miljø- og utviklingsministeren krevde en annen journalist. Redaksjonen vurderte å gi etter, men etter sterke protester fra Heinemann avviste NRK til slutt Solheims krav.

Les Brennpunkt-redaktørens redegjørelse her.

Forsøkte i månedsvis

Konflikten ble kjent gjennom en artikkel på nrk.no tirsdag denne uka. Det hele toppet seg et par måneder før Solheim forlot statsrådjobben i mars. NRK hadde i månedsvis forsøkt å få et intervju med Solheim om mistenkelige forhold rundt mikrofinansiering-prosjekter, som norske myndigheter tidligere engasjerte seg i gjennom Norad (direktoratet for utviklingssamarbeid).

Men Solheim nektet. Via sin kommunikasjonsavdeling formidlet statsråden at han hadde dårlige erfaringer med dokumentarformen.

På et senere tidspunkt sa Erik Solheim seg likevel villig til et intervju om mikrofinansiering. Men han krevde en annen intervjuer da han ble kjent med at Brennpunkt stilte med den journalisten som kan mest om temaet: den danske dokumentarfilmskaperen Tom Heinemann.

Programansvarlig

Heinemann var engasjert av NRK Brennpunkt som programansvarlig for en oppfølger til sin egen, prisbelønte Brennpunkt-dokumentar “Fanget i mikrogjeld” fra 2010. Den rettet et kritisk blikk på ordningen med mikrolån.

Heinemann har spesialisert seg på undersøkende journalistikk om globale temaer og har sanket en rekke priser for sine arbeider. Han oppfatter at Solheim ønsket å unngå kritiske spørsmål om et betent og vanskelig tema for departementet og Solheim selv.

- Uakseptabelt

- Det ville vært helt uakseptabelt og i strid med sentrale journalistiske og presseetiske prinsipper hvis NRK skulle gi etter for en statsråd som ønsker å diktere hvilken medarbeider han vil la seg intervjue av. Samtidig er det svært betenkelig at en statsråd opptrer på en slik måte, for å slippe unna kritiske spørsmål om mikrofinansiering.

Heinemann opplever Solheim-saken som et eksempel på en kommunikasjonsstrategi som kan føre til at politikere og spindoktorer får innflytelse på redaksjonelle avgjørelser. Han håper saken vil bidra til debatt om temaet.

- Rett nok er Solheim i dag verken statsråd, kommende FN-ambassadør eller keiseren av Kina. Men saken har noen viktige perspektiver, sier Heinemann.

Går en grense

Erik Solheim sier til Journalisten.no at han ikke er redd for å stille opp for noen journalist i verden. Men det går likevel en grense for ham.

- Jeg er generelt skeptisk til å bli en råvare for programskapere som har et annet syn enn meg, og der konklusjonen er klar på forhånd. Korte brokker av 20-30 minutter lange intervjuer tas ut og settes inn i andre sammenhenger.

- Du mener kryssklipping?

- Ja, brukt i kampanjeøyemed. Jeg er ikke imot kampanjeliknende produksjoner, men man kan ikke forlange at folk med et annet syn skal være råvare for produsentene. Jeg stiller gjerne opp til intervju i etterkant av et ferdig program som jeg har fått se. Slike intervjuer bør helst sendes direkte. Alternativt, hvis intervjuet sendes i opptak, må både spørsmålene og svarene vises i sin helhet. Ingen av de alternativene virket aktuelle for Brennpunkt denne gangen.

- Hvorfor var du imot å bli intervjuet av Heinemann?

- Heinemann er en korsfarer mot mikrokreditt. Jeg går gjerne i en saklig debatt med ham, men jeg lar meg ikke kryssklippe.

- Var du helt sikker på at det ville skje, da?

- Rimelig sikker, etter å ha sett den første dokumentaren om mikrofinansiering.

Opplevd flere ganger

- Men du formulerer jo selv dine svar i ethvert intervju, selv når det er en kritisk og pågående intervjuer?

- Det er få forunt å snakke så sammenhengende som Churchill i en halvtime. I tillegg fjernes spørsmål og enkeltsetninger tas ut av sin sammenheng.

- Har du opplevd dette mange ganger?

- Ja, flere ganger. Men jeg vil ikke navngi noen. Det gjelder særlig på TV, og også med Dagsrevyen når de bruker 20 sekunder av et lengre intervju. Men det er noe annet hvis det gjelder en programskaper som man har solid tillit til.

- Ganske rystende

Heinemann sier at han ble overrasket over at Solheim trakk seg da han fikk vite hvem som skulle foreta intervjuet.

- Med all respekt for programledere generelt, så foretrekker jeg å stille spørsmålene selv når jeg vet mest om temaet i mine produksjoner. Jeg er aldri blitt kritisert for å kryssklippe noen. Det hele er faktisk ganske rystende når man tenker på at jeg for eksempel sendte spørsmålsrammen på forhånd. Solheim er jo likefrem uforskammet. Han har aldri snakket et ord med meg.

 

Powered by Labrador CMS