Klubbleder Arild Berg Karlsen i Bergens Tidende mener ledelsens planer om «rettede sluttpakker» er umoralsk. Foto: Martin Huseby Jensen

BT må spare opptil 150 millioner

– Folk er sjokkert og fortvilet, sier klubblederen.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentarer fra administrerende direktør Andreas Thorsheim)

Bergens Tidende må spare mellom 100 og 150 millioner kroner innen år 2015. Det var beskjeden avisens ansatte fikk på et informasjonsmøte i formiddag. På møtet skal ledelsen ha gitt klart uttrykk for at de må bli færre ansatte.

Utredes

Men ledelsen vil ikke omtale summen som innsparing. Ifølge klubbleder Arild Berg Karlsen omtales summen som «endringsbehov», som skal bety at nye måter å tjene penger på skal komme til fratrekk fra summen.

Hvor mange som må gå er foreløpig uklart. Konkrete tiltak skal nå utredes nærmere, og svaret kommer først i november. Fra desember skal tiltakene settes i verk.

«Rettede sluttpakker»

Berg Karlsen omtaler det som «alvorlig» at ledelsen planlegger å bruke det som omtales som «rettede sluttpakker». Dette skal dreie seg om at konkrete medarbeidere får tilbud om sluttpakke. Dersom vedkommende takker nei kan hun eller han likevel bli oppsagt – eller velge en rettslig konflikt gjennom rettsapparatet.

– Styrte sluttpakker er umoralsk og noe vi aldri har hatt i BT. Vi kan være med på endringer, men vi sier nei til styrte sluttpakker. Sluttpakker som tilbys alle har vi ikke noe imot.

De tillitsvalgte er invitert til å delta i utredningene, men Berg Karlsen er ikke udelt positiv til dette.

– Vi er invitert, men den ene parten har allerede bestemt seg. Skal vi drøfte må vi drøfte alt.

Blir mindre

Administrerende direktør Andreas Thorsheim sier at Bergens Tidende i fremtiden vil bli et mindre og annerledes avishus. Han forklarer at «endringsbehovene» dreier seg om at avisen dropper noe av hva de gjør i dag til fordel for nye ting.

– Vi gjør begge deler samtidig, både endring og innsparing.

De «rettede sluttpakkene» sier direktøren er en følge av at endringene knyttet til at avisen blir mindre og annerledes.

– At vi blir mindre fører til overtallighet. Når lesernes forventinger til oss endres, og deres bruk av BT i ulike kanaler forandres, betyr at vi må endre vår kompetanse raskt. Da finner vi det vanskelig å se at vi kan komme i mål med åpne sluttpakker, sier Thorsheim.

Han gir likevel Berg Karlsen rett i at de må være en del av drøftingene ledelsen skal ha med de tillitsvalgte.

– Det er selvsagt. De rettede sluttpakkene står på agendaen for drøftingsmøtene. Vi skal drøfte omfanget, pakkene og virkemidlene.

– Beste vurdering

– Hvorfor er disse kuttene nødvendige?

– Det er de ut fra vår vurdering av hvordan lesernes forventninger til og bruk av oss endrer seg, og inntekter knyttet til dette. Vi ser endringer på alle tre nivåer. Forventningene ser vi gjennom kommunikasjonene med leserne og bruken gjennom trafikk- og lesertall. Vi har et godt nåbilde av inntektsbildet, men framtiden baserer seg på møtet med annonsørene, vurdering av utviklingen av abonnementene. Dette er vår beste vurdering nå, sier Thorsheim.

Sjokkert

Arild Berg Karlsen sier at de ansatte er sjokkert og fortvilet over det som kom fram på informasjonsmøtet. Størrelsen på innsparingsbeløpet er i det øvre sjiktet av hva klubben hadde ventet på forhånd. 

– Vi er sjokkert fordi tallet er høyt, og fortvilet fordi mange gode kolleger vil forsvinne ut og fordi vi ikke vet hva som vil skje med det redaksjonelle produktet. Dessuten vil folk engste seg fremover.

Tall ettergås

Ledelsens begrunnelse overfor de ansatte for tiltakene er at de siste månedenes økonomiske utvikling viser en varig endring i mediebransjen. Derfor mener de at avisen må ta grep og endre Bergens Tidende strukturelt.

– Vi vet ikke 100 prosent om det er strukturelle endringer ennå, slår Berg Karlsen tilbake.

Klubben har allerede nedsatt en egen økonomigruppe som skal etterprøve tallgrunnlaget fra ledelsen. Klubbens resultat blir klart i løpet av noen uker.

– Da ser vi om vi kan slutte oss til anslaget.

Ber om tid

Berg Karlsen sier klubben er positiv til endringsprosesser, men mener det ikke er nødvendig med drastiske tiltak nå.

– Vi mener tiltak kan strekke seg ut over tid. Schibsted og Bergens Tidende har penger og tjener fortsatt penger. Det er ikke nødvendig å gå til det dramatiske skrittet å gå til oppsigelser ennå. Vi har bidratt med konsernbidrag i år etter år.

Berg Karlsen sier også at de ansatte støtter ledelsens digitale satsing, men mener papiravisen må bli prioritert også fremover. 

– Vi er redde for at satsingen uteblir når ressursene blir mindre.

Det lyktes ikke Journalisten å få en umiddelbar kommentar fra sjefredaktør Trine Eilertsen eller administrerende direktør Andreas Thorsheim.

 
Powered by Labrador CMS