Konsernsjef Thor Gjermund Eriksen i Amedia. Foto: Birgit Dannenberg

Tillitsvalgte ut - «Boston Stranglers» inn

Amedia-sjef Thor Gjermund Eriksen rydder kontorplass til omstridt konsulentselskap.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Konsulentselskapet Boston Consulting Group, som har et frynsete rykte i mediekretser, skal jobbe med synergiuttakene i Amedia. Det nyfusjonerte konsernet har varslet kostnadskutt på 350 millioner kroner.

Eva Stenbro og Jan Erik Skau, konserntillitsvalgte i Amedia (tidligere A-pressen/Edda Media) fikk en uke på seg til å rydde sitt felles kontor i lokalene til konsernadministrasjonen. Konsernsjef Eriksen trenger kontoret fra 1. oktober, blant annet til konsulenter i BCG.

– En fornærmelse

Tillitsvalgte reagerer sterkt.

– Jeg synes det er veldig spesielt at et LO-eid selskap kaster fagforeningen ut av huset til fordel for konsulentselskapet som skal rulle hoder i Amedia. Mange ansatte føler seg utrygge. Derfor oppfatter jeg en slik neglisjering av sentrale tillitsvalgte som en fornærmelse, lyder kommentaren fra Britt-Ellen Negård, leder av konsernlaget NJ i A-pressen og til daglig journalist i Glåmdalen.

– Det gir grunn til bekymring at det er viktigere for konsernledelsen å ha BCG enn de konserntillitsvalgte nær seg, sier Stenbro, som har vært konserntillitsvalgt i A-pressen siden 2007.

Eriksen viser til at det er mange ansatte i konsernadministrasjonen som må ut av sine kontorer.

– De tillitsvalgte er ikke i noen særstilling. Det er en oppkonstruert problemstilling hvis de framstiller det som om de fortrenges av BCG. Nå er vi på jakt etter nye lokaler. Målet er at vi skal ha ett bygg for alle som skal jobbe for Amedia i Oslo.

Belastet forhistorie

Navnet Boston Consulting Group får fortsatt nakkehårene til å reise seg hos mange nåværende og tidligere ansatte i Dagbladet og Aftenposten. I Dagbladet ble konsulentfirmaet omdøpt til «Boston Stranglers» i forbindelse med de omfattende nedbemanningstiltakene daværende ansvarlig redaktør Thor Gjermund Eriksen sto i spissen for i 2005.

I kjølvannet av mistillit og sterke reaksjoner mot BCGs analysearbeid offentliggjorde Eriksen sin avgang i mars 2006.

I tillegg til Dagbladet har BCG tidligere vært inne i omstillingsprosesser i Adresseavisen, Edda Media og i Aftenposten, med til dels kraftige reaksjoner blant ansatte og tillitsvalgte.

I samme gate

Stenbro og Skau sendte mandag en mail til alle tillitsvalgte i det nye konsernet. De viser til at Eriksen har gitt dem beskjed om å flytte ut av lokalene til konsernadministrasjonen og at kontoret skal overtas av konsulenter fra BCG.

“Vi har fått nye kontorer i et kontorbygg litt lenger ned i Akersgata (i lokalene til Edda Media), og blir fra neste uke lokalisert sammen med blant annet nasjonalt salg (Mediasite) i Edda Media AS. Vi argumenterte mot en flytting da vi mener at dette vil gi oss dårlige arbeidsvilkår. ”Ute av syne, ute av sinn”, er det noe som heter, og vi frykter at flyttingen vil gjøre det vanskeligere for oss å følge de prosessene som konsernet går inn i de neste ukene og månedene. Men vi skal gjøre så godt vi kan for å sikre at dette ikke skjer”.

Bekymret

Stenbro sier til Journalisten.no at hun og Skau har mottatt sterke reaksjoner fra lokale tillitsvalgte i løpet av dagen.

– De er bekymret for at vi ikke skal bli godt nok involvert i den prosessen som skal foregå. Det er de neste ukene og månedene vi skal samkjøre to konserner og passe på at alt går bra for seg. Vi frykter at flyttingen vil føre til at vi får dårligere arbeidsvilkår for oss.

Stenbro viser til at de konserntillitsvalgte har om lag 200 tillitsvalgte, sju konserndirektører og en underskog av andre direktører å forholde seg til.

– Ingenting å frykte

– Det er utenfor min fantasi at de tillitsvalgte klarer å skape inntrykk av at de er fortrengt av BCG. Vi har ikke plass til alle i våre nåværende lokaler. Derfor er det mange som må flytte, inntil vi har skaffet oss nytt hovedkontor. De tillitsvalgte vil sitte like borti gata, 50–100 meter unna. De har ingenting å frykte, dette kommer til å gå helt fint.

– Hvem skal nå overta de konserntillitsvalgtes kontor?

– Det er våre egne folk og en eller to konsulenter fra BCG. De skal samarbeide med konserndirektør Eirik Bognes, som leder den overordnede integrasjonsprosessen i Amedia.

Eriksen understreker at det ikke var han som opprinnelig engasjerte BCG til oppdrag for A-pressen. BCG deltok både i det første og det andre forsøket på å kjøpe Edda Media, forteller han.

Powered by Labrador CMS