MÅ RYDDE OPP: IFJ-president Jim Boumelha besøkte sine argeste kritikere i fredfylte Sigtuna. - Nå har vi en åpen kanal, sier han. FOTO: TOR JOHNSSON, SVENSKE JOURNALISTEN

Ingen fredspipe etter oppvaskmøte

SIGTUNA (Journalisten): Men IFJ-presidenten lover å ta grep etter flom av misnøye fra nordiske journalistforbund.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Samlingen i Nordisk Journalistforbund tirsdag og onsdag var i utgangspunktet ordinær og planlagt for lenge siden. Den fikk imidlertid et ekstraordinært preg som følge av opprøret og trusselen om splittelse av den globale journalistføderasjonen IFJ, og det ventede oppvaskmøtet med president Jim Boumelha.

Fredfylt møteplass

Arrangørene, det svenske Journalistförbundet, hadde valgt fredfylte og idylliske omgivelser noen få mil nordvest for Stockholm. Møtehotellet, det forholdsvis fasjonable Stadshotellet i Sigtuna, Sveriges eldste by, ligger ved bredden av landets tredje største innsjø, Mälaren.

Hit var Boumelha invitert. Han er ulønnet øverste politisk leder av International Federation of Journalists og til daglig frilansjournalist med base i den engelske byen Oxford. Ved lunsjtider onsdag var han ferdig med sitt tre timer lange møte med kritiske journalistledere fra Norden, og stilte til intervju med danske og norske Journalisten.

40 år i kamp

Med sitt tilsynelatende diplomatiske og rolige lynne og sitt lange flagrende hår gir Boumelha umiddelbare assosiasjoner til en tid preget av peace and love for noen tiår siden. Men:

– Jeg har stått på barrikadene som fagforeningsmann i 35 år, erklærer han og forteller om en fortid som markant og aktivistisk leder for 40.000 engelske journalister tilsluttet fagforbundet NUJ.

Kritikere beskriver en langt mer temperamentsfull president enn inntrykket vi får av ham i naturperlen Sigtuna. Og det endte heller ikke med fredspipe ved vannkanten.

Ingen personangrep

– Det var som et gjennomsnittlig redaksjonsmøte. Noe ble sagt med sterke følelser, men det kom ingen direkte personangrep, konkluderer hovedverten for Sigtuna-møtet, Jonas Nordling, etter diskusjonene med IFJ-presidenten.

Nordling, som er leder av det svenske Journalistförbundet, virker litt lettet når han konstaterer at det hele hadde foregått i siviliserte former.

– Det er viktig at vi definerer problemene. Vi kan ikke grave oss ned. Men i siste instans er det Jims ansvar som president, slår han fast.

Revisorutvalg

Nordling uttrykker tilfredshet med at IFJ-kongressen i juni vedtok å nedsette et eget revisorutvalg som skal foreta løpende granskning av IFJs regnskaper. Da regner han med at de nordiske forbundene får innfridd sitt krav om større åpenhet på dette området.

Journalistförbundet vil nominere en egen kandidat når revisorutvalget skal bemannes, noe som ventelig vil skje på styremøte i IFJ i november.

– IFJ er i krise

Thomas Spence, leder av Norsk Journalistlag og en av Boumelhas hardeste kritikere, betegner møtet med IFJ-presidenten som åpent og ærlig. Men han fastslår samtidig at freden ikke er gjenopprettet i den globale organisasjonen.

– Tonen var profesjonell og sivilisert. De nordiske forbundenes samstemte budskap var ikke til å misforstå. Det viktigste er å erkjenne at IFJ er i en krise, og at presidenten har hovedansvaret for å rydde opp. Det gjelder på områder som valg, åpenhet og informasjon. Jim klarte ikke å rydde alt av veien. Jeg er usikker på om han har oppfattet alvoret. Vi er uenige i situasjonsbeskrivelsen og derfor også om veien videre.

NJs landsstyre skal behandle IFJ-striden og en eventuell utmeldelse på sitt møte 28. oktober.

Går av i 2016

Ifølge Spence svarte Boumelha, på spørsmål fra NJ-lederen, at han kommer til å gå av på IFJ-kongressen i 2016. Han vil med andre ord ikke stille til en fjerde treårsperiode som president. Dette bekrefter Boumelha overfor Journalisten. Den store utfordringen er fortsatt at han må samarbeide med de nordiske og andre sterkt kritiske medlemsforbund i tre år til.

Etter onsdagens møte virket imidlertid Boumelha fattet.

– Dette var mitt første møte med Nordisk Journalistforbund, der de nordiske forbundene er samlet. Det var også første gang etter IFJs kongress i juni at vi møttes ansikt til ansikt. Møtet var både positivt og nyttig. Det ble stilt spørsmål fra alle slags vinkler, og disse spørsmålene må vi finne svar på. Jeg håper vi nå har fått startet en prosess, som må følges opp med nye møter og diskusjoner. Synspunktene til våre kolleger i denne regionen er av overordnet betydning for oss, erklærer IFJ-presidenten.

Valg og økonomi

– Hva var det viktigste temaet dere diskuterte?

– Vi gjennomgikk den situasjonen som oppsto i forbindelse med kongressen i Dublin i juni. Det handler om demokrati og måten ting ble gjort på. Derfor snakket vi nå om hvordan tingene kan gjøres på en bedre måte. Det gjelder både valg og økonomi.

Det var valgprosessen, som resulterte i gjenvalg av Boumelha, som skapte de sterkeste følelsene på årets IFJ-kongress. Opptellingen viste at det var delt ut fem stemmesedler mer enn antall stemmeberettigede. Dette førte til sterke protester fra de nordiske og andre landsforbund som ønsket å skifte ut Boumelha.

– Jeg har vært med i fagforeninger i hele mitt liv. De er svært demokratiske organisasjoner og det er alltid noen ting som ikke alle er fornøyd med. Men vi må alltid slutte rekkene og finne løsninger, proklamerer IFJ-presidenten.

En åpen kanal

– Hva vil du gjøre i praksis?

– Først og fremst etablerer vi en formell kontakt. Det er en åpen kanal nå. Men vi skal ikke glemme at IFJ er en global organisasjon med 180 medlemsforbund, som alle har ulike tradisjoner og kulturer. Det må være en balanse mellom de nordiske og europeiske forbundene og alle de andre. Demokrati og styresett er viktige spørsmål for alle, og hvis noe er galt må vi selvfølgelig sørge for å rette det opp.

Boumelha sier at han ikke ble overrasket over det som kom fram på møtet. Men han merket seg at det var “en viss usikkerhet rundt organiseringen av IFJs drift som en global organisasjon”.

Klar tale

Nestleder Lars Werge i Dansk Journalistforbund undrer seg over at det tok så lang tid - seks år - før de nordiske forbundene fikk muligheten til å møte IFJ-presidenten og ha en direkte dialog med ham.

- Det var godt at vi fikk møtet, slik at utilfredsheten hos noen av forbundene kunne bli formidlet til ham. Og det ble sagt ganske åpenlyst hva det er de er sure over og utilfredse med.

- Hva snakket dere i hovedtrekk om?

- Det var det som dere skrev om forleden, og som især det norske forbund har satt ord på - ganske direkte med sin trussel om å trekke seg ut. Nordmennene var meget klare i sin kritikk av Jim Boumelha. Vi snakket mye om kongressen og hvordan han som president bør forsøke å forlike og inkludere de utilfredse.

 

Powered by Labrador CMS