UTEN TILLIT: NJ skjerper sin kritikk av IFJ-president Jim Boumelha. FOTO: TOR JOHNSSON, SVENSKE JOURNALISTEN

Erklærer mistillit mot Boumelha

NJs landsstyre skjerper kritikken av IFJ-presidenten, men melder seg ikke ut i protest.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter en svært engasjert debatt i landsstyret mandag ettermiddag, er det klart at Norsk Journalistlag erklærer mistillit mot president Jim Boumelha. Budskapet skal formidles til IFJs hovedstyre gjennom et brev fra NJ-ledelsen.

Til tross for at mange av landsstyrerepresentantene både er provosert og rystet over rapportene om stridighetene i IFJ, er konklusjonen at NJ forsatt skal være medlem av den internasjonale journalistføderasjonen. NJ forventer at Boumelha følger opp sitt løfte om å gå av som president i 2016.

Har tillit til IFJ

NJ har for lengst gitt klart uttrykk for sin misnøye med Boumelha og stridighetene som har pågått i IFJs ledende organer de siste årene. Nå skjerpes budskapet ytterligere.

– Vi har mistillit til Jim Boumelha som president. Men vi har fortsatt tillit til IFJ som organisasjon. IFJ vil vare lenger enn Boumelha. Dette skal vi klargjøre i brevet vi sender til IFJs ledelse og hovedstyre, oppsummerte NJ-leder Thomas Spence etter debatten i landsstyret.

Den skjerpede kritikken fra NJ får ingen umiddelbare følger. Spence presiserte:

– At vi nå erklærer mistillit til Boumelha betyr ikke at vi forsøker å kalle inn til en ekstraordinær IFJ-kongress for å forsøke å kaste ham som president. Det løpet er kjørt.

For landsstyrerepresentantene er det viktig, slik NJs arbeidsutvalg enstemmig gikk inn for på forhånd, at NJ ikke må la sin egen frustrasjon gå ut over fattigere medlemsforbund i IFJ. Det kan bli konsekvensen hvis NJ går ut og tapper IFJ for viktige inntekter, og spesielt dersom andre forbund skulle følge etter.

– Det har handlet mye om Boumelha og lite om det som skjer i resten av IFJ. Jeg mener at det er en riktig solidaritetshandling å bli stående i IFJ, slik at det ikke går ut over de svakeste i organisasjonen, sa Baard Zakariassen (TV 2).

Tvilte seg fram

Nestleder Hege Iren Frantzen fortalte at hun selv og lederkollegene hadde tvilt seg fram i den tilspissede situasjonen og vært innstilt på å ikke handle i affekt.

– De journalistene som trenger oss, som på Filippinene og i Russland, gjør at det er bedre for NJ å være på innsiden og arbeide videre for å rigge IFJ til å bli en god organisasjon for journalister, sa Frantzen.

I sitt vedtak understreker landsstyret at “NJ vil følge arbeidet i IFJ med kritisk og konstruktivt blikk til beste for arbeidet for ytringsfriheten, og forfulgte kolleger verden over”.

Ros til Stabell

En rekke av landsstyrerepresentantene benyttet anledningen til å rose NJs mangeårige IFJ-politiker Eva Stabell for innsatsen, og for den oppsummerende IFJ-rapporten hun har skrevet til landsstyret. Denne rapporten la mye av premissene for debatten og konklusjonen.

Stabell kunne samtidig fortelle at det norske utenriksdepartementet fortsetter å støtte prosjekter for journalister i ulike deler av den tredje verden, i tett samarbeid med NJ. Om de siste detaljene faller på plass vil nye 15 millioner kroner fra UD ifølge Stabell bli kanalisert til IFJ-prosjekter via NJ de neste tre årene.

(Journalisten forsøkte mandag å kontakte Jim Boumelha, men har foreløpig ikke fått svar. Han har tidligere avvist anklagene fra de nordiske forbundene)

Powered by Labrador CMS