FRIKJENT: Ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd og Aftenposten fikk medhold i tysk ankedomstiol. Foto: Kathrine Geard

Vant Wikileaks-rettssak

Aftenposten oppfylte alle etiske krav, fastslår tysk domstol.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

For første gang foreligger det en rettsavgjørelse om medienes ansvar når de formidler innhold fra de såkalte Wikileaks-dokumentene, skriver Aftenposten. Ankedomstolen i Køln har frikjent Aftenposten og slått fast at avisa var i sin fulle rett til å gjengi Wikileaks-innhold.

Dermed er dommen fra en lavere rettsinstans omgjort. Der tapte Aftenposten, etter at direktøren i den tyske teknologigiganten OHB-System, Berry Smutny, saksøkte det norske mediehuset for ærekrenkelser.

Fra lukket møte

På tampen av 2010 fikk Aftenposten tilgang til hele databasen som lå til grunn for den såkalte Wikileaks-saken. Basen inneholdt mer enn 250.000 meldinger mellom amerikanske myndigheter og amerikanske ambassader verden rundt.

Aftenposten og Bergens Tidende publiserte i januar 2011 artikler som beskrev hva Smutny, ifølge det amerikanske referatet, hadde fortalt i et lukket møte.

“Dum idé”

Smutny hadde uttalt seg negativt om EUs prestisjetunge teknologiprosjekt Galileo, et europeisk alternativ til det amerikanske satelittnavigasjonssystemet GPS. Ifølge ambassadens notat omtalte OHB-direktøren prosjektet blant annet som en “dum idé” som var “dømt til å mislykkes”.

Informasjonen vakte stor oppsikt i Tyskland, og Smutny måtte raskt gå fra stillingen.

Fulgte reglene

Ifølge Aftenposten la dommerne i ankedomstolen vekt på at alle presseetiske regler ble fulgt, og at informasjonen var av stor offentlig interesse.

Ansvarlig redaktør Hilde Haugsgjerd i Aftenposten mener den tyske dommen kan være til nytte for andre redaksjoner som publiserer kontroversiell informasjon om internasjonale forhold.

Vidar Strømme og Josefin Engstrøm ved Advokatfirmaet Schjødt har sammen med et tysk firma representert Aftenposten i den tyske rettsprosessen. Strømme mener dommen vil bli lagt merke til internasjonalt.

­– Viktig journalistikk

– Det avgjørende ved bruk av Wikileaks-dokumenter, som i all annen journalistikk, er at pressen oppfyller etiske krav. Disse hadde Aftenposten oppfylt til fulle i denne saken. Det er ikke bare et eksempel på en frifinnende dom, men også på fremragende og viktig journalistikk, sier Strømme til Aftenposten.

Strømme opplyser til Journalisten at ankedomstolen i Køln har avgjort at dommen ikke kan ankes.

– Denne avgjørelsen kan imidlertid ankes til føderalt nivå, det vil si til tysk høyesterett. Dermed er dommen foreløpig ikke rettskraftig. Dette er jo noe pussig, sett med norske øyne. Mitt inntrykk er at det vil være nokså vanskelig å få overprøvet avgjørelsen i ankedomstolen i Køln. Jeg har foreløpig ikke hørt om vår motpart har til hensikt å anke, sier Strømme.

 Berry Smutnys tyske advokat Felix Damm hadde ikke tid til å kommentere saken da Journalisten snakket med ham torsdag morgen.

 

Powered by Labrador CMS