LITTERATURHUSET: Nye IJ har siden i fjor sommer vært lokalisert på Litteraturhuset i Fredrikstad. Her fra en valgkurs. Foto:Leif Danielsen

Disse vil bli IJ-leder

Fire mannlige og to kvinnelige søkere til jobben.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag gikk fristen for å søke jobb som ny leder for Institutt for Journalistikk (IJ) ut. Styreleder Reidun Kjelling Nybø har fått inn seks kandidater:

• Eivind Lid har siden 2011 vært ansvarlig redaktør og siden 2013 også daglig leder i Glåmdalen på Kongsvinger. Ifølge Wikipedia begynte 36-åringen som journalist i avisen i 2002. Før han gikk til Glåmdalen i 2011 hadde han flere ulike stillinger i Smaalenenes Avis.

• En annen søker med redaktørbakgrunn er Tore Bollingmo. Han er ansvarlig redaktør og daglig leder i Amedia-eide Ditt Oslo. 44-åringen som bor i Moss har tidligere vært nyhetsredaktør i Moss Avis, reportasjesjef i Sandefjords Blad, og journalist i blant annet VG og ANB, ifølge Wikipedia.

• 43 år gamle Ragnhild Kristine Olsen bor også i Moss, og jobber som analysesjef i Amedia. Hun har en fortid som fagmedarbeider ved IJ, og har også vært høyskolelektor ved BI.

• Steffen Fjærvik er en annen søker som tidligere har jobbet ved Institutt for Journalistikk. Siden 2008 har 42-åringen som er bosatt i Moss vært vaktsjef i NRK. Før det jobbet i TV Østfold.

• Direktør Knut Falchenberg for elektroniske medier i Schibsted er med sine 61 år den eldste søkeren. Han har sin redaksjonelle bakgrunn fra Aftenposten, men har ifølge Wikipedia siden midten av 1990-tallet jobbet med utviklingsprosjekter i Schibsted. Falchenberg har hjemsted i Oslo.

• Lill Kristin Syversen (38) jobber i dag som produktdirektør i Aller-eide SOL. Hun har nettbakgrunn, og var blant de første bloggerne i landet.

Olsen søkte ikke

Fagmedarbeider Trygve Aas Olsen, som i rundt fem måneder i fjor fungerte som IJ-leder, har altså ikke søkt stillingen. Det begrunner han med at han har andre planer for årene som kommer, og at han mener IJ burde ligge i Oslo, ikke i Fredrikstad.

– De som ikke går på IJ-kurs oppgir mangel på tid som en hovedgrunn. Selv om IJ nå holder flere kurs der journalister jobber, ligger hovedelen av virksomheten i Fredrikstad. Å reise dit tar lengre tid, dessverre, slik er det bare, skriver Olsen i en e-post. 

Han mener instituttet er godt rustet for fremtiden etter omstilingene.

Rask prosess

Styrelederen, som til daglig jobber som assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening konstaterer at søkerlisten inneholder mange spennende navn. 

– Noen kjenner vi rimelig godt, og noen kjenner vi ikke fullt så godt. Vi har et håp om å få til en rimelig rask intervjuprosess. Er vi heldige har vi bestemt oss for kandidat og gitt et tilbud innen første april, sier Nybø og legger til at intervjurunden vil begynne i løpet av uken.

Nybø sier at bakgrunn fra IJ vil bli tatt med i vurderingen, men understreker at det er for tidlig å si hvordan det vekstlegges. At de seks søkerne ikke har problem med å stå offentlig som søkere er hun særdeles godt fornøyd med sett i lys av diskusjonen rundt rekruttering til Høyesterett.

Endringer

Ifølge annonseteksten søker IJ en leder som kan utvikle etterutdanningsinstitusjonen videre i takt med endringene i mediebransjen.

– IJ skal være bransjens viktigste kilde til videreutdanning og ha et kurstilbud som er relevant, interessant og oppdatert. En helt sentral oppgave er å holde seg oppdatert på utviklingen av journalistikken og mediene, med et særlig blikk på teknologiske og økonomiske endringer. IJs nye leder må ha gjennomføringskraft, overblikk og god kjennskap til bransjen, het det i annonsen.

Kommersialiseres?

Det var i januar at Frode Rekve varslet at han ønsker å slutte som leder. 61-åringen har ledet store omstillinger de siste årene. I fjor solgte instiuttet bygget de eide i Fredrikstad for 15 millioner kroner. Noen måneder tidligere flyttet de IJ-ansatte inn i det nye Litteraturhuset i Fredrikstad.

Instituttet har også opplevd en halvering av staben fra 20 i 2009 til 10 nå. Men det inkluderer avvikling av hotelldrift i det gamle bygget.

Overføringene over statsbudsjettet er barbert kraftig fra 8,5 millioner kroner i mange år til seks millioner kroner for i fjor. I år er støtten redusert til fem millioner kroner. 

Signalene fra både den forrige og nye regjeringen har vært at IJ på sikt bør finansieres av bransjen selv. 

– Pressorganisasjonene har argumentert for at statsstøtten bør opprettholdes. Argumentene er at vi er til for alle, at også  små aviser har råd til å sende folk på kurs her og at det distriktspolitisk er bra at senteret ikke ligger i Oslo, men i Fredrikstad, sier avtroppende leder Frode Rekve. 

Dersom overføringene trappes ytterligere ned ser han for seg at den nye IJ-lederen vil få i oppgave å kommersialisere instituttet.

Den nye IJ-lederen er ventet å være på plass i løpet av sommeren. Rekve vil fortsette som fagmedarbeider ved IJ, men lover at han ikke skal legge seg opp i driften.

Powered by Labrador CMS