Håper på bedring i Kina før OL

Amnesty, Norsk Journalistlag og Norske P.E.N. håper kårene for menneskerettigheter og ytringsfrihet i Kina bedrer seg det sist året før OL i Beijing åpner.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Amnestys generalsekretær John Peder Egenæs rettet på en pressekonferanse tirsdag en sterk henstilling til norske medier om å rette fokus mot menneskerettighetssituasjonen i Kina i forbindelse med OL som åpner om ett år.

– Pressen må kjenne sin besøkelsestid. Det tar lang tid å jobbe fram de gode sakene i Kina, sier Egenæs.

Ingen bedring for kinesiske journalister

Han viste til at Kina uttrykkelig lovte bedringer på felt som menneskerettigheter, ytrings- og pressefrihet da de søkte om og fikk OL-arrangementet for 2008, men at man hittil har sett noen, men ikke særlig mange forbedringer. Utenlandske journalister får nå reise hvor de vil uten å søke på forhånd, og de kan snakke med og intervjue folk fritt. De nye reglene skal gjelde til etter OL høsten 2008, og det store spørsmålet er hva som skjer etterpå.

Avtroppende NRK-korrespondent Philip Lothe, som også er styremedlem i The Foreign Correspondents Club i Beijing, viste til de nye reglene for utenlandske journalister, men at det ikke er noen endringer for kinesiske journalister.

Skal kurse OL-journalister

Kinesiske journalister er medlemmer i en statsdirigert fagforening som er underlagt propagandaministeriet. Mange av de kinesiske journalistene er heller ikke misfornøyd med dagens ordning, men aksepterer at det ikke er rom for kritisk og åpen journalistikk.

Nestleder i Norsk Journalistlag, Kjetil Haanes, sier at NJ samarbeider med Amnesty og Norske P.E.N. i håp om å bedre ytringsfriheten i Kina. Det er ventet svært mange norske journalister til Beijing-OL, og i løpet av høsten skal det utgis en egen mediehåndbok med fokus på menneskerettigheter og OL. Boken vil trolig også bli utgitt på engelsk og spredt i de internasjonale journalistnettverkene.

Norske P.E.N. skal lage en egen webside om menneskerettigheter på engelsk og kinesisk, og NJ samarbeider med Høgskolen i Oslo om et kurs til våren for journalister som skal dekke OL.

Powered by Labrador CMS