Publikums dom over Fleime

Langt flere mediebrukere enn mediefolk lever godt med Anita Fleimes betalingsjournalistikk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I en spørreundersøkelse gjennomført av Respons for Nordiske Mediedager i Bergen mener hver femte spurte at det er lite eller ikke alvorlig at TV 2-reporteren betalte for intervju.

– Gledelig

Til sammenligning er det tre prosent av de spurte redaktørene, og fem prosent av journalistene, som mener det samme.

At det er såpass lave andeler blant fagfolkene som mener det ikke er en alvorlig sak å betale for et intervju, setter Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund ekstra pris på.

– Man må glede seg over at journalister og redaktører har en høyere etisk bevissthet enn sine lesere lyttere og lesere, sier generalsekretæren.

Spørsmålet

Slik lød spørsmålet om Fleimes betaling til finansakrobat Ole Christian Bach:

Hvor alvorlig brudd på etiske retningslinjer for en journalist mener du dette er? Publikums svar fordelte seg sånn:* Svært alvorlig 35%* Ganske 37%* Mindre 15%* Ikke 4%* Ikke sikker 8%

– Logisk

Undersøkelsen viser videre at 25 prosent av de spurte publikummerne mener tilfellet Fleime i liten grad svekker journalisters troverdighet. Blant både redaktørene og journalistene er tilsvarende tall 17 prosent.

Det overrasker ikke generalsekretæren stort at hver fjerde publikummer mener saken ikke går ut over troverdigheten.

– Det er logisk at de som mener betalingsjournalistikk ikke er så alvorlig, også mener journalistene ikke får tilliten svekket av denne saken. Det kan bunne i en allerede manglende tillit til journalister, vi er nederst på næringsstigen i anseelse. Politikerne har jo nå dessverre passert oss, sier Kokkvold og humrer.

For ordens skyld visste 28 prosent av publikummet at Fleime på det aktuelle tidspunktet jobbet i TV 2. Blant journalistene var tilsvarende tall 78 prosent, 10 prosentpoeng bak redaktørene.

Powered by Labrador CMS