Frykter flere nedleggelser av lokal-tv

To nedleggelser ble varslet forrige uke, tv-redaktør er redd vi kommer til å se flere.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke kom beskjeden om at A-pressens TVNord-Trøndelag legges ned og at TV Østfold med all sannsynlighet følger etter.

– Jeg er nok redd for at de to nedleggelsene ikke er de siste vi ser, gitt underskuddet lokal-tv-bransjen gikk med i fjor og den økonomiske utviklingen i år, sier Steinar Flesland, ansvarlig redaktør i TVRomerike og Radio Romerike, til Journalisten.

Distribusjonsflaskehals

Til tross for at Medietilsynet i juni delte ut i alt 87 konsesjoner til å drive lokal-tv i Norge, var det i slutten av september bare litt over tjue lokal-tv-sendinger på lufta. Som Journalisten tidligere har skrevet skyldes det at digitaliseringen av fjernsynsbransjen innebærer at alle som søkte fikk konsesjon, men så må forhandle med RiksTV om distribusjon over bakkenettet.

– Jeg tror ikke politikerne tenkte så mye på lokal-tv når de innførte det digitale bakkenettet. Nå har vi fått noen rammevilkår som gjør det svært vanskelig å drive kommersiell lokal-tv i Norge. Jeg skulle jo helst sett at vi hadde en 24-timers kanal vi hadde full kontroll over, sier Flesland, som har fått en sendetid fra 17.30 til midnatt for TVRomerike.

– Bakkenettet ødela

– Tidligere solgte vi sendetid til TVNorge. Spørsmålet er om seerne skal velge kabelselskaper, RiksTV eller parabol når det analoge bakkenettet stenges. Vår utfordring er å være til stede på alle plattformene. I dag er vi ikke tilgjengelig på satellitt. Det har i det hele tatt vært en dyr og vanskelig overgang med utrolig mange tekniske skjær i sjøen. Vi skal ha avtaler med RiksTV, med kabelselskap og så videre – det er utrolig mye mer komplisert enn det var tidligere.

Flesland er likevel ikke bekymret for fremtiden til egen lokal-tv-stasjon.

– Vi er stort sett den eneste lokal-tv-stasjonen som går med overskudd og har ingen planer om å legge ned.

Han mener grunnen til at stasjonen klarer å levere et overskudd til eierne sine er en kombinasjon av forhold som litt mindre bemanning enn andre stasjoner fra starten av, at de satset på videojournalister fra dag én og et godt lokalt annonsemarked.

Intet diktat fra A-pressen

Jorulf Husbyn, ansvarlig for flermedial utvikling i A-pressen Lokale Medier, benekter at nedleggelsesmeldinger fra to A-presse-eide tv-stasjoner på to dager skyldes sentrale instrukser.

– Avgjørelsene er tatt lokalt i mediehusene som en del av en løpende vurdering av virksomheten. Det er her snakk om virksomheter som ikke er lønnsomme, sier han og trekker også fram hvordan rammebetingelsene for lokal-tv er betydelig endret etter omleggingen til det digitale bakkenettet.

Fusjon i Telemark

TV Telemark er i ferd med å integreres i Telemarksavisa (TA).

– Vi er midt oppe i en fusjonsprosess hvor vi fusjonerer TVTelemark inn i TA. Det betyr at TVTelemark blir historie i slutten av året. Lokal-tv i Telemark er ikke annerledes enn andre steder. Vi har hatt problemer med å få tilfredsstillende resultater, men gitt konkurransesituasjonen vi har i Telemark, er lokal-tv veldig viktig for oss, forklarer direktør Dag Reiersen.

–Vi vurderer lokal-tv som en veldig produktiv del av virksomheten vår. I tillegg ser vi at en del av tingene som TVTelemark lager får mest trafikk hos TA.no. Det er ikke mulig å legge skjul på at det ikke er noen gullgruve å drive med lokal-tv, langt ifra, men det er en offensiv del av satsingen vår, utdyper sjefredaktør i TA, Ove Mellingen.

Ulvetider

Heller ikke TVInnlandet eller TVNordland har noen umiddelbare planer om å legge ned virksomheten sin.

Ansvarlig redaktør Jens Olai Jenssen i TVInnlandet sier at neste år blir mer krevende enn foregående år fordi avtalen de hadde med TVNorge er sagt opp, men fremhever at de har gode inntekter fra andre produkter enn tv, som nyheter på skjerm hos kjøpesentre.

– Vi blir nok tettere integrert i mediehuset og ser at dette blir krevende, men tror vi skal klare det, sier han.

I Avisa Nordland sier sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen at drift av lokal-tv er en økonomisk utfordring, men viktig for avisas flermediale profil.

– Seertallene våre er landets høyeste i prosent, det betyr at lokal-tv er viktig for oss.

Powered by Labrador CMS