Svart afroamerikansk president

Er Barack Obama svart, afroamerikaner eller afrikansk-amerikansk? Danske Ritzau har bestemt seg, NTB diskuterer saken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter mange spørsmål fra sine kunder har nyhetsbyrået Ritzau redegjort for sitt valg av etnisk betegnelse på den nyvalgte amerikanske presidenten.

«Barack Obama er sønn av en svart kenyansk far og en hvit amerikansk mor, hvorfor det objektivt sett vil være like galt å betegne ham som svart som det ville være å betegne ham som hvit. Ritzau har derfor valgt å bruke betegnelsen farget. Dessuten benytter Ritzau også betegnelsen afrikansk-amerikansk om Obama, tilsvarende den amerikanske betegnelsen african-american, som dekker amerikanere av hel eller delvis afrikansk opprinnelse» heter det i orienteringen til de danske mediene.

NTB-debatt

Her hjemme har NTB spørsmålet til diskusjon, opplyser språkansvarlig Anna Nesje. Hun ønsker også en generell debatt i mediene og har lagt spørsmålet om hva som er riktig omtale av Obamas etnisitet ut på språkforumet mediesprak.no.

– Vi må få inn litt synspunkter og finne ut av dette. Umiddelbart ser jeg ikke den store forskjellen på afroamerikansk og afrikansk-amerikansk. Og med tanke på radio- og tv-omtale virker afrikansk-amerikansk litt tungt å si, mener Nesje.

Ritzau begrunnelse for å gå bort fra afro-american er at betegnelsen har glidd ut av alminnelig språkbruk i USA.

Ulikt i USA

Amerikanske medier har også diskutert om Obama er black, african-american, bi-racial, mixed race eller white. De fleste har landet på african-american, men noen holder fortsatt på black. Det kan skyldes at mange amerikanere fortsatt betrakter enhver person med det minste afrikansk blod i årene som svarte, i tråd med den tidligere amerikanske loven The One-Drop-Rule.

Et tankesett som Ritzau påpeker at byrået har valgt ikke å følge.

Kulturelt hvit

I forbindelse med valgkampen valgte mange norske medier å bruke betegnelsen afroamerikansk om Obama. Aftenpostens språkspaltist Per Egil Hegge mener det er riktig.

– Afroamerikansk må være greit. Er det noen som kan betegnes som det, må det vel være Obama med sin kenyanske far og sin amerikanske mor. Men kulturelt har han jo en helt hvit bakgrunn, og i vanlig språkbruk mener man gjerne en som vokser opp i et farget miljø. På den annen side har han bodd mange år på Hawaii, der ingen etniske grupper har flertall, sier Hegge.

Han sier de fleste amerikanske medier har gått bort fra betegnelsen svart fordi ordet ikke er entydig.

– Det er et honnørord for svarte og et skjellsord for noe hvite og har derfor en uklar valør. De svarte begynte å bruke det sjøl i 1966. Før det var det et skjellsord, men med Black Power ble det et honnørord, og det i løpet av bare få måneder, sier Hegge.

Powered by Labrador CMS