Israelske og utenlandske reportere blir holdt utenfor grensa til Gaza. Foto: Amir Cohen/Scanpix

Krevende for palestinske reportere på Gaza-stripen

Mens utenlandsk presse er utestengt, har palestinske reportere inne i Gaza en svært vanskelig jobb.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

The Foreign Press Association (FPA) protesterer kraftig mot at israelske myndigheter trosser høyesteretts beslutning og fortsatt stenger internasjonal presse ute fra Gaza. I en uttalelse tirsdag skriver FPA at beslutningen er et «alvorlig brudd på pressefriheten og plasserer staten Israel i selskap med en håndfull regimer rundt i verden som jevnlig hindrer journalister i å gjøre jobben sin «.

Angrepet

Samtidig rapporterer palestinske journalister om svært vanskelige arbeidsforhold inne i Gaza. På telefon til Reportere uten grenser (RUG)) opplyser Raed Othman, direktør i det uavhengige nyhetsbyrået Ma’an, at et av de største problemene er å komme seg rundt i området.

– Når det gjelder personlig sikkerhet, foretrekker de fleste journalistene å ikke bære skuddsikre vester, i frykt for å bli skyteskiver, opplyser han til RUG.

Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) anklager Israel for målrettede angrep mot palestinske journalister.

– Vi har rapporter om at medier inne i Gaza blir beskutt av isrealske soldater, sier IFJs generalsekretær Aidan White og viser til rapporter fra det palestinske journalistlaget (PJS). Ifølge organisasjonen ble et kjøretøy fra kanalen Al Aqsa merket «TV» og «Press» helt klart utsatt for målrettet angrep.

Kildeproblemer

Raed Othman sier også at gode kilder er et problem.

– Begge sider, både Israel og Hamas, har satt i gang sitt propagandaapparat, noe som gjør det vanskelig å få bekreftet informasjon. I fravær av uavhengige kilder, vokser rykter og uformelle nettverk.

Journalist Khader Moussa i nyhetsbyrået Wafa påpeker at strøm og telefonlinjer stadig kuttes.

– De fleste av våre journalister er tvunget til å dra til kontorene sine for å utnytte de få strømkildene som er tilgjengelige, selv om mange heller ville blitt hjemme framfor å risikere å bli drept på veien.

Ifølge Othman fungerer fortsatt elektronisk utstyr takket være aggregater. Men drivsstoffet vil ta slutt i løpet av 48 timer, og da vil de i praksis være avskåret fra resten av verden.

Flere internasjonale nyhetsbyråer som Reuters og AFP bruker palestinske reportere og fotografer. Og palestinske nyhetsbyråer leverer nyhetsreportasjer og levende bilder til utenlandske medier som Al-Jazeera og CNN.

For redde

I et svar på protestene fra internasjonale medier sier Danny Seaman, som er sjef for israelske myndigheters pressekontor, at ingen reportere får komme inn i Gaza «fordi våre soldater ikke vil ofre sine liv for å beskytte dem».

Seaman sier også at journalistene er «bortskjemte».

– Reporterne ble ikke tvunget til å forlate Gaza de siste månedene, men de var for redde til å bli værende, sier han til AFP.

Powered by Labrador CMS