Illustrasjon. Foto: Birgit Dannenberg

Over 550 til Skup

Antall påmeldte har passert 550. Det satses på gravejournalistikk i Europa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

To gode nyheter for dem som er opptatt av kritisk og undersøkende journalistikk: Påmeldingen til årets Skup-konferanse er langt bedre enn arrangørene fryktet. Et nytt europeisk fond skal bidra til mer gravejournalistikk.

Fryktet kollaps

Ledelsen for Skup (Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse) var redd for at de økonomiske ulvetidene skulle slå beina under årets gravekonferanse i Tønsberg. De ansvarlige fryktet at kun 400 betalende deltakere ville være på plass når konferansen åpner i Tønsberg 20. mars.

Da påmeldingsfristen gikk ut på fredag, så det betraktelig lysere ut, med 506 registrerte deltakere. I etterkant er det kommet til enda flere, slik at antallet nå har passert 550. Det inkluderer 40-50 gjester og Skup-medarbeidere, som ikke betaler deltakeravgift. I fjor deltok totalt 607 personer på Skup-konferansen.

– Med at antall på over 500 puster vi lettet ut. Samtidig betyr nedgangen fra i fjor at vi merker at redaksjonene kutter. Vi må bare innse at vi er en del av en konjunkturutsatt bransje. Men antall påmeldte ligger nå på et nivå som ikke er katastrofalt. Det viser at Skup-konferansen har troverdighet også i dårligere tider, sier sekretariatsleder i Skup, Lars Nehru Sand.

Store medier kutter

En rekke store medier kutter kraftig i antallet Skup-deltakere. Det gjelder Aftenposten, som reduserer fra 28 til 14 påmeldte. Bergens Tidende stiller i år med fire medarbeidere på Skup, mens antallet i fjor var 16. En av de mest prisbelønte redaksjonene i Skup-sammenheng, Dagens Næringsliv, har redusert antall påmeldte gravejournalister fra 15 i fjor til åtte i år.

NRK, som tradisjonelt har stilt med en stor kontingent på Skup, reduserer fra 149 medarbeidere i 2008 til 128 i år.

Dobler antallet i år

Men det er også redaksjoner som sender flere enn tidligere. Blant dem finner vi Sunnmørsposten, som i år har meldt på ti medarbeidere. Det er dobbelt så mange som i fjor. Gravejournalistikken ser også ut til å ha fått noe bedre kår i landets største nettredaksjon, VG Nett, som øker fra fire til seks påmeldte.

Også en annen avis som sliter alvorlig økonomisk, Dagbladet, prioriteter Skup høyere i år. Dagbladet sender 13, mens antallet var 10 i fjor.

Andre eksempler, med fjorårets antall i parentes:

NTB 4 (6)

Stavanger Aftenblad 5 (9)

TV 2 17 (22)

VG papir 20 (23)

Nytt gravefond

Til tross for økonomiske krisetider satses det på gravejournalistikk i Europa. Stiftelsen Fritt Ord er blant organisasjonene som har bidratt til å etablere et europeisk fond for gravende journalistikk. Journalister fra hele Europa skal kunne søke midler fra det nye fondet.

Målet er å oppfordre journalister til å grave fram kritiske samfunnsforhold som ellers ikke ville blitt oppdaget, skriver Aftenposten.

European Fund for Investigative Journalism, som er navnet på det nye fondet, er etablert i samarbeid mellom en rekke europeiske organisasjoner for gravende journalistikk og Pascal Decroos fond i Belgia. Fondets mål er å reise et beløp på minst én million euro i løpet av 2010.

Powered by Labrador CMS