Illustrasjon. Foto: Kathrine Geard

Tipset Journalisten, fikk sparken

Å tipse dette fagbladet kan være farlig.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det fikk en journalist i Nettavisen-systemet erfare. Personen som angivelig sendte en epost til Journalistens redaksjon fikk 10 minutter på seg å forlate lokalene i Urtegata i Oslo. Måten ledelsen gikk fram for å spore den antatte synderen, er på kant med loven.

– Lever av lekkasjer

I slutten av januar slo Journalisten opp at en selger i Nettavisen ville fjerne en sak som var kritisk mot en av annonsørene til nettstedet. Dette tipset skal ha kommet fra en epost-konto i Nettavisen, og inn på tipsmailen til Journalisten.

Den siste uken er Journalistens redaksjon blitt kontaktet av medarbeidere tilknyttet Nettavisen-systemet som vil fortelle at den angivelige tipseren har fått sparken.

Ansvarlig redaktør i iOslo og iBergen, Henrik Færevåg, ønsker ikke å kommentere den konkrete saken utover at han bekrefter at den aktuelle journalisten ikke lenger jobber for selskapet.

– Var det en frivillig løsning?

– Det har jeg ingen kommentar til, sier redaktøren.

På et generelt grunnlag mener Færevåg at det ikke er akseptabelt at en ansatt sender ut intern informasjon. Det mener han er en veldig god oppsigelsesgrunn og sier at skjer slikt på hans vakt, vil blekket knapt være tørt før den ansatte har forlatt lokalet. Om en ansatt er en varsler som forteller om klanderverdige forhold i driften er en helt annen sak, mener han.

At mediene lever av at folk gjør nettopp det, opplever ikke Færevåg som et paradoks.

– Vi skal være flinkere til å håndtere informasjon enn andre, vi lever jo av at folk er idioter. De beste sakene er jo selvfølgelig lekkasjer. Alt annet er pressemeldinger.

På lovens kant

Etter at artikkelen om selgeren sto på trykk, skal sjefredaktør Gunnar Stavrum ha gitt uttrykk for at slikt er uakseptabelt og at bedriften ville finne ut av hvem som sto bak tipset.

Etter det Journalisten er blitt fortalt, gikk ledelsen gjennom epost-loggene på Nettavisens servere. Her skal de ha kommet fram til at det kun var fra én pc det var blitt sendt epost til Journalisten. Den antatte synderen ble konfrontert med dette og skal ha innrømmet å ha sendt eposten.

Denne fremgangsmåten er ikke i samsvar med personvernloven, mener Datatilsynet.

– Nei, det er den nok ikke. Alle datasystemer har logger, og det skal man ha, men den skal ikke brukes til overvåking av enkeltpersoner. Snarere skal den benyttes til å forhindre mulige sikkerhetsproblemer, sier seniorrådgiver Astrid Flesland i Datatilsynet.

10 minutter

Flesland understreker at hun baserer sine kommentarer på det Journalisten gjengir. Hun forteller at det riktignok kan være illojalt overfor arbeidsgiver å sende en slik epost, men det kan ikke regnes som sikkerhetsbrudd. Dermed er loggene brukt til noe som opprinnelig ikke var formålet.

– Problemet som gjorde at de gikk inn, var for lite til at det gir innsyn i logger. Det skal ganske mye til at man skal ha rett til innsyn i loggene.

Den angivelige tipseren fikk, etter å ha innrømmet forholdet, klar beskjed om at Nettavisen aldri kom til å publisere noe vedkommende ville skrive. Deretter fikk han sparken og 10 minutter på seg til å forlate lokalene på Grønland i Oslo.

– Nettavisens ansatte har aldri gått gjennom eposten til noen ansatte og har derfor aldri måtte forholde seg til problemstillingen, sier Gunnar Stavrum. Han henviser alle kommentarer rundt journalistens arbeidsforhold til Henrik Færevåg.

Journalisten som skal ha tipset redaksjonen, forteller at han ikke ønsker å drøfte forholdet med oss. Vedkommende vil heller ikke kommentere om forholdet stemmer, men bekrefter å stå uten arbeid.

Powered by Labrador CMS