23 journalister drept i Israel og Gaza

– For øyeblikket er det umulig å hjelpe, sier presseorganisasjon. 

Publisert Sist oppdatert

Committee to protect journalists (CPJ) kunne søndag melde at 23 journalister er drept siden Hamas gikk til angrep sør i Israel, og Israel erklærte krig mot Hamas. 

Mer enn 4000 mennesker er så langt drept i konflikten.

– Umulig

Foruten de drepte journalistene rapporterer CPJ at åtte journalister skal være skadet, og tre skal være savnet eller tatt til fange. CPJ maner de stridende partene til å aktivt beskytte journalister, og presiserer at journalister, som sivile, ikke er legitime mål.

I et intervju med danske Journalisten, sier regional direktør for Midtøsten og Nord-Afrika i International Media Support (IMS), Michael Irving Jensen, at journalistene i Gaza er like utsatte som alle andre innbyggere. Han beskriver ifølge Journalisten situasjonen som «horribel».

– Det har vært konstante bombardementer i snart to uker, og bombene rammer både journalister og sivile. I disse omstendighetene har ikke journalister i Gaza noen særstilling.

På spørsmål om hva IMS gjør for å hjelpe journalistene inne i Gaza, svarer Irving Jensen at han må være åpen og ærlig:

– For øyeblikket er det umulig å hjelpe. Altså, det kommer ikke engang matvarer inn i Gaza, sier han til danske Journalisten.

Flere drept hjemme

Blant de 23 drepte journalistene skal 19 være palestinske, tre israelske og en libanesisk. CPJ kunngjorde søndag også navnene på de som er bekreftet døde.

Av de tre journalistene som er savnet skal en palestinsk fotograf være anholdt av den israelske hæren, mens en israelsk fotograf skal ha blitt tatt som gissel av Hamas med sin tre år gamle datter.

Flere av de døde journalistene skal ha blitt drept hjemme, mange av israelske luftangrep mot Gaza. Ingen av de tre israelske journalistene var på jobb da de ble drept, mens den libanesiske journalisten skal ha dekket trefninger på grensen mellom Libanon og Israel.

Powered by Labrador CMS