Alsu Kurmasjeva er pågrepet og siktet for ikke å ha registrert seg som utenlandsk agent.

Russisk-amerikansk journalist pågrepet i Russland

CPJ krever at journalisten Alsu Kurmasjeva umiddelbart settes fri.  

Publisert Sist oppdatert

Radio Free Europe og Committee to Protect Journalists (CPJ) krever i en pressemelding at den russisk-amerikanske journalisten Alsu Kurmasjeva umiddelbart settes fri av russiske myndigheter.  

Kurmasjeva ble pågrepet onsdag i Kazan, mens hun ventet på å få tilbakelevert passet sitt. Hun er siktet for ikke å ha registrert seg som «utenlandsk agent». Siktelsen har en strafferamme på fem år i fengsel. 

Kurmasjeva har både russisk og amerikansk statsborgerskap og er ansatt i nettavisen Tatar-Bashkir i Praha, som er en del av Radio Free Europe, og som også får økonomisk støtte fra USA. 

Hun reiste til Russland i mai på grunn av en familiær krise og ble først bøtelagt og fratatt passene sine på vei tilbake til Praha i juni, og har siden ikke hatt mulighet til å forlate landet. 

– CPJ er dypt bekymret over pågripelsen av Alsu Kurmasjeva som følge av falske anklager, og vi ber russiske myndigheter om å umiddelbart trekke anklagene og sette henne fri. Journalistikk er ikke kriminelt og Kurmasjevas pågripelse er nok et bevis på at Russland er fast bestemt på å kvele uavhengig journalistikk, sier CPJs koordinator i Europa, Gulnoza Said, i pressemeldingen

Kurmasjeva er den andre amerikanske journalisten som er blitt pågrepet i år. I mars ble Evan Gershkovich arrestert anklaget for spionasje.  Powered by Labrador CMS