Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er ikke fornøyd med antall 4.14-fellelser i PFU.
Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er ikke fornøyd med antall 4.14-fellelser i PFU.

Brudd på samtidig imøtegåelse

Sender 4.14-skvadronen ut på vingene igjen

– Vi ser at manglende samtidig imøtegåelse fortsatt er en stor utfordring for redaksjonene, sier NR-sjef Reidun K. Nybø.

Publisert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Tilbake i 2013 lanserte Norsk Redaktørforening «4.14-skvadronen». I år har foreningen reaktivert skvadronen som skal sette søkelys på gjengangerpunktet når medier felles i Pressens Faglige Utvalg (PFU):

Plikten til å tilby samtidig imøtegåelse på sterke beskyldninger av faktisk art.

– Selv om PFU-klager på punkt 4.14 i Vær varsom-plakaten går ned, holder andelen fellelser seg høyt. Vi ser at manglende samtidig imøtegåelse fortsatt er en stor utfordring for redaksjonene, og vi mener at det er mulig å unngå mange av disse fellelsene med økt bevissthet blant journalister og redaktører. Det er bakgrunnen for at vi nå sender 4.14-skvadronen ut på vingene igjen, forteller generalsekretær Reidun K. Nybø i Norsk Redaktørforening.

«Det er ingen angrepsskvadron, men en redningsskvadron; et forsøk på hjelpe redaksjonene til å unngå fellelser på punktet om samtidig imøtegåelse i Vær Varsom-plakaten, og dermed også bidra til å gjøre journalistikken bedre», skriver NR i forbindelse med at skvadronens første rapport er tilgjengelig.

Det er antall PFU-klager og fellelser på Vær varsom-plakatens punkt 4.14 som er årsaken til at NR ønsker å rette søkelyset mot det som er en av de mest grunnleggende reglene i moderne journalistikk; at den som blir kritisert skal få anledning til å svare på kritikken.

Antallet klager på punkt 4.14 er så langt betydelig lavere i 2022 enn foregående år, påpeker NR, men antallet fellelser er derimot hårfint høyere.

Disse avisene har Pressens Faglige Utvalg felt på punkt 4.14 så langt i år: Indre Akershus Blad, Adresseavisen, Bodø Nu, Nyss, Norge Idag, Avisa Oslo, iFinnmark, Setesdølen, Firda og Brønnøysunds Avis.

Så langt i år er det snakk om ti fellelser. Av disse fellelsene mener redaktørforeningen at vi kan trekke følgende konklusjoner:

  • Imøtegåelser må publiseres ikke bare samtidig, men sammen med beskyldningene.

  • Beskyldninger på lederplass kan utløse imøtegåelsesrett.

  • Dersom den som blir utsatt for beskyldninger ikke vil kommentere – opplys om det!

  • Anonymisering er nesten aldri nok til å komme unna 4.14.

  • Og et spørsmål: Kreves det samtidig imøtegåelse ved beskrivelse av det du selv ser? Jamfør saken mot Vårt Oslo (PFU 2022-001).

Her kan dere lese 4.14-skvadronens første rapport.

Powered by Labrador CMS