John McAfee døde i fengsel i Spania denne uka. Dette bildet er fra 2015.

Aftenposten fjernet sak med spekulasjoner om John McAfees dødsfall

– Skulle ikke stått på trykk.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Eksentrisk antivirus-gründer skal ha begått selvmord i fengsel. Like etter postet han en 'Q' på Instagram», var opprinnelig tittelen på en Aftenposten-nettartikkel om det nylige dødsfallet til John McAfee.

I den opprinnelige ingressen kom spekulasjoner om dødsfallet til uttrykk:

«Hvis det noensinne var noen som hadde motivet, ressursene og erfaringen til å forfalske sin egen død i en spansk fengsel, så er det John McAfee, mener regissør av QAnon-serie. Kan dødsfallet ha en sammenheng med Jeffrey Epsteins mistenkelige død i 2019?» (ingressen ser ut til å sitere denne Twitter-tråden)

Nå er innholdet i artikkelen fjernet.

Lenka til artikkelen er fremdeles aktiv, men tittel, ingress og brødtekst er i sin helhet erstattet med en registrerende NTB-tekst om dødsfallet.

Endringen har skjedd fredag 25. juni, opplyses det nederst i saken:

«Denne saken ble oppdatert og endret 25.06.21. I en tidligere versjon av artikkelen ble det formidlet påstander om omstendigheter rundt McAfees død, det ikke er dekning for

Nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen sier til Journalisten at saken manglet et godt kildegrunnlag, og inneholdt opplysninger som ikke var kontrollert.

– Her var det ikke dekning for ingressen, heller ikke tittelen eller innholdet i saken. Da er det vi har gjort, en naturlig konsekvens. Vi har oppdatert saken med en NTB-versjon som omtaler dødsfallet.

– Hva skjedde?

– Det jobber vi med å finne ut av nå, men det er en glipp i kvalitetskontrollen. Saken skulle ikke stått på trykk. Det er all grunn til å ta selvkritikk for dét, og jobbe med å forhindre at slikt skjer igjen, sier Strøm-Gundersen.

– Hvorfor erstatte med NTB-tekst, i stedet for å fjerne hele nettartikkelen?

– Der er utgangspunktet at vi tenker det er nyhetsinformasjon i å melde om dødsfallet. Derfor gjør vi det på denne måten, supplert med en endringslogg så lesere som har sett saken før vet hva som har skjedd.

Nyhetsredaktøren opplyser at saken lå ute i rundt 12 timer, over natten til fredag 25. juni.

Powered by Labrador CMS