Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP), mener regjeringa bør se på problemer med podkastetikk.
Sveriges kulturminister Amanda Lind (MP), mener regjeringa bør se på problemer med podkastetikk.

Kulturministeren vil ta tak i podkast-etikk

– Et problem som må tas på alvor.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I Sverige har etikken i krimpodkaster skapt stor debatt den siste tida, noe blant annet Aftenposten har omtalt her hjemme.

Pårørende til drapsofre i Sverige ønsker strengere regler for dem som publiserer podkaster.

Vitneforklaringer fra drapsforsøk går ofte ut på lufta til hundretusenvis av lyttere uten at pårørende informeres, viser en gransking av true crime-podkaster fra statskanalen SVTs «Kulturnyheterna».

Sveriges kulturminister Amanda Lind (Miljöpartiet), mener mangelen på presseetikk i enkelte krimpodkaster er problematisk, og noe som må tas opp på regjeringsnivå, skriver SVT.

– Å få sitt livs traume utspilt på denne måten er noe jeg virkelig forstår at det er vondt. Podkast er et fenomen som har vokst eksplosivt de siste årene, og jeg ser definitivt at det er problemer vi må imøtekomme, sier kulturministeren til SVT.

Det var elleve ofre for kriminalitetsofre som kom med hard kritikk mot etikken i podkastene. Gjennomgangen til SVT viser at mange av podkastene faller utenfor pressesystemene og ikke har noe ansvarlig utgiver.

– Det er klart at det også skaper nye utfordringer og det kommer jeg i min rolle til å måtte se nærmere på, sier Lind.

Flere av de pårørende forteller at de i dag hadde fortalt mindre i høringer og rettssaker, når de nå vet at det som blir sagt, kan spilles ut for publikum, opplyser SVT, og spør kulturministeren hva hun tenker om det.

– Selvfølgelig er det veldig alvorlig, både for den enkelte og for vårt rettssystem. Så snart noen nøler med å vitne, uansett årsak, er det et problem som må tas på alvor, svarer Lind.

I Norge gis det også ut en rekke podkaster som ikke er omfattet av presseetikken, fordi utgiverne ikke er medlem i Norsk Presseforbund. Her ble det blant annet debatt om podkastetikk da Lisa Tønne kom med med knallharde påstander mot ektemannen uten at han fikk svare for seg, i humorpodkasten Tusvik&Tønne.

Powered by Labrador CMS