Ada Sofie Austegard, pårørende etter Baneheia-saken og generalsekretær i Stine Sofies stiftelse, liker ikke den nye podkasten fra TV 2. Bildet er fra årets Skup-festival.

Kritisk til TV 2s podkast om Baneheia-saken: – Skaper splid og usikkerhet om fakta

– Viktig at man lytter til podkasten først, svarer TV 2s nyhetsredaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mandag sendte TV 2 ut pressemelding om at de skal gi ut en podkast om Baneheia-saken. Meldingen ble vinklet på at de har intervju med Viggo Kristiansen, mannen som er dømt for drap og voldtekt i Baneheia-saken.

– Viggo Kristiansen er dømt til 21 års forvaring i den såkalte Baneheia-saken for 19 år siden. Han har hevdet sin uskyld helt siden han ble arrestert. For første gang siden dommen har han bestemt seg for å gjøre et lengre intervju, skrev TV 2 i pressemeldingen.

Første episode publiseres allerede onsdag 27. november, samme dag som Gjenopptakelseskommisjonen har sitt novembermøte. Kristiansen sendte i 2017 sin sjette søknad om å få gjenopptatt saken sin, og den er forventet å bli behandlet i november og desember.

Ada Sofie Austegard, stifter og generalsekretær i Stine Sofies stiftelse, reagerer kraftig på at TV 2 forsvarer å publisere podkasten akkurat nå.

– Det å bruke denne podkasten som argument for TV 2s samfunnsansvar er i beste fall å undergrave kommisjonens faktiske samfunnsansvar – en kommisjon som i over to år har innhentet informasjon fra begge parter, skriver hun til Journalisten.

- Underholdningsbidrag

Austegard er også moren til åtte år gamle Stine Sofie som er ett av ofrene i Baneheia-saken fra 2000. Hun har fått se pressemeldingen TV 2 sendte ut mandag, og er svært kritisk til det kringkasteren planlegger å formidle.

– En podkast som har en uttalt forståelse av Baneheia-saken som et justismord, kan i beste fall anses som et underholdningsbidrag som skaper splid og usikkerhet rundt faktum i saken, mener hun.

TV 2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække forsvarer podkasten, og at de velger å publisere den før kommisjonen har kommet med sin konklusjon.

– Jeg tror det er viktig at man lytter til podkasten først. Saken aktualiseres igjen nå fordi kommisjonen skal behandle den om få uker. Vår eneste intensjon er at folk skal forstå hva kommisjonen faktisk skal behandle, og hva slags problemstillinger de skal ta stilling til. Dette er ikke en podkast som skal finne ut av skyld og uskyld, skriver hun til Journalisten.

Hun viser til at programleder og dokumentarist Christian Marstrander ikke har noen oppfatning av saken, men at han vil forklare hvorfor noen mener Kristiansen kan være uskyldig.

– Det er da også interessant å høre også hva Kristiansen selv sier. Verken Jan Helge Andersen (som også ble dømt for drapene, red.anm.), politi, påtalemyndighet eller de pårørende ønsker å delta. Og det har vi selvsagt respekt for, men det kan ikke i seg selv være en grunn til ikke å snakke om denne saken, skriver Solbrække videre.

Karianne Solbrække, nyhetsredaktør i TV 2, i en annen anledning.

Vil ikke påvirke kommisjonens arbeid

Podkasten har vært under produksjon i to år og er laget av Lyder Produksjon ved ved nettopp Christian Marstrander. Totalt er det planlagt syv episoder, hvor de to første episodene publiseres onsdag 27. november.

Ifølge pressemeldingen fra TV 2 har han funnet to hovedspørsmål som har dukket opp siden han begynte arbeidet.

– Hvorfor gror aldri sårene? Og det mest ubehagelige spørsmålet av alle: Kan det være at Viggo Kristiansen er uskyldig dømt?

Det skal ha vært en VG-kronikk fra Svein Tore Bergestuen i 2017 som pirret nysgjerrigheten hans. «Tok vi feil?» spør Bergestuen seg selv, og konkluderer med at mye tyder på at Kristiansen ikke begikk drapene i Baneheia.

Bergestuen selges av TV 2 også inn som en del av podkasten, og skal forklare hvorfor han og andre støttespillere ikke gir seg.

– Svein Tore Bergestuen har en mindre rolle i podkasten, og har tidligere vært åpen i offentligheten om at han mener Viggo Kristiansen kan være uskyldig. Hans rolle i prosjektet er å løfte frem hva det er i saken Kristiansen selv, men også andre, mener potensielt kan peke mot uskyld, skriver Solbrække til Journalisten.

Det skriver hun som et svar til at Austegard tolker at podkasten har en «uttalt forståelse av Baneheia-saken som et justismord.»

– Det betyr ikke at podkasten har som mål å konkludere. Her legges saken frem, så kan folk lytte og danne seg en mening. Dette handler heller ikke om å påvirke kommisjonens arbeid, fortsetter Solbrække.

Ble ikke kontaktet

Austegard er en av de nærmeste pårørende og har flere ganger uttalt seg kritisk til hvordan mediene dekker Baneheia-saken, blant annet til TV 2 selv.

– Det har gått fra å være en tragedie til å bli underholdning, sa hun til kanalen.

Først forrige uke skal hun ha blitt spurt om å delta i podkasten. Hun fikk da spørsmål om å delta i den syvende episoden, som skal produseres i etterkant av kommisjonens endelige avgjørelse.

Austegard takket nei.

– Det har ikke tidligere vært kjent for meg at denne podkasten har vært under produksjon, skriver hun til Journalisten.

Marstrander har ikke ønsket å svare på spørsmål om saken. Han viser til at nyhetsredaktør Solbrække i TV 2 svarer på vegne av produksjonen.

Hun viser først og fremst til at TV 2 først tok beslutning om publisering for bare noen uker siden.

– Marstrander opplyser at han tok kontakt med pårørende i april 2018, men at de ikke ønsket å medvirke. Det var først når vi i TV 2 besluttet at vi skulle samarbeide om prosjektet, at prosjektet ble en realitet. Når avtalen var klar, tok Marstrander kontakt med berørte og kilder for å informere at dette faktisk ble noe av, skriver hun.

Ada Sofie Austegard viser til at hun for ett år siden ble kontaktet om å delta i en podkast i Aftenposten.

– Da jeg, av andre, ble informert at Aftenposten hadde skrinlagt denne produksjonen har det vært helt ukjent for meg at Marstrander likevel har jobbet med dette i ett år, skriver hun til Journalisten.

Varslet dato for endelig avgjørelse

Viggo Kristiansen har som nevnt flere ganger forsøkt å få gjenopptatt saken sin. Fem ganger har Gjenopptakelseskommisjonen avvist søknaden hans. Siden den siste søknaden kom i 2017, har kommisjonen utsatt den endelige avgjørelsen flere ganger.

I pressemeldingen fra TV 2 varsles det at endelig avgjørelse kommer 11. desember. Dette har Austegard ikke fått noen informasjon om.

– Så hvordan de kan gå ut med dette fremstår svært underlig for meg, skriver hun til Journalisten.

Kommisjonen bekrefter også til Journalisten at det ikke nødvendigvis er snakk om en endelig avgjørelse 11. desember. De har møte allerede onsdag 27. november, men regner med å behandle Baneheia-saken først 28. november – og så i et neste møte 11. og 12. desember.

– Om og når vi blir ferdige gjenstår å se, skriver leder Siv Hallgren til Journalisten.

TV 2 mener det ikke er viktig hvilken dag det avgjøres.

– Vi har forstått det slik at avgjørelsen kan falle allerede 11. desember, men dette har også endret seg underveis. Det er ingen viktig sak hvilken dag dette avgjøres. Det forholder vi oss til underveis.

Etiske avveininger

På spørsmål om hvilke etiske avveininger TV 2 har gjort i forkant av podkast-publiseringen, svarer nyhetsredaktøren:

– Vi har gjort ordinære vurderinger, som ikke skiller seg ut fra andre prosjekter eller annen journalistikk. Presseetikken er ivaretatt både gjennom kildearbeid, vekting og presentasjon. På samme måte som vi planlegger journalistikk rundt kommisjonens behandling i TV-sendingene våre, og på tv2.no.

Powered by Labrador CMS