Tore Bjørgo fotografert da han forklarte seg i rettssaken mot Anders Behring Breivik i 2012.

Ekstremistforsker sterkt kritisk til at Breiviks forklaring ble sendt direkte

Mener forklaringen ikke burde ha blitt sendt.

Publisert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ekstremistforsker Tore Bjørgo mener Anders Behring Breivik fraskrev seg alt personlig ansvar i retten. Bjørgo mener forklaringen ikke burde ha blitt sendt.

I retten sa Breivik blant annet at han var blitt hjernevasket av en nazistisk gruppe, og at han handlet på en uspesifisert ordre fra dem da han gjennomførte terrorangrepet.

Bjørgo, som leder Senter for ekstremismeforskning C-REX ved Universitetet i Oslo, sier at lite tyder på at Breivik virkelig hadde kontakt med gruppen han la skylden på i retten.

– Det viktigste her er at han på en måte eksternaliserer all skyld til en fiktiv bevegelse. Det finnes en bevegelse, men den har han aldri hatt noen fysisk kontakt med. Han bruker dette til å fraskrive seg selv alt personlig ansvar. Det er det mest slående i det han sier, sier Bjørgo til NTB.

Professoren er sterkt kritisk til at Breiviks forklaring denne gang ble filmet og sendt direkte i enkelte medier. Breivik benyttet også denne gangen anledningen til å komme med høyreekstrem propaganda.

– Jeg er først og fremst veldig kritisk til nyhetsmedier som streamer dette live. Jeg har ikke fulgt hva som er blitt streamet, men jeg er blitt fortalt at det er ganske mye av noen og mindre av andre, sier Bjørgo.

– I sitt manifest la han nettopp vekt på å bruke rettssaken til å få publisitet rundt sitt budskap. Det lyktes han i begrenset grad med i 2012. Da ble ikke hans forklaring streamet live, sier Bjørgo.

Powered by Labrador CMS