«Flere av vinnerens tekster har utløst større debatter, og hun har demonstrert at hun kan stå støtt i stormen», skriver juryen om prisvinner Anki Gerhardsen.

Anki Gerhardsen er Årets frilanser

Hedret på Gull og gråstein-konferansen lørdag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

«Uredd», «produktiv» og «med en tydelig og kritisk stemme».

Slik beskriver juryen Anki Gerhardsen, som lørdag kveld ble kåret til Årets frilanser.

Prisen ble delt ut Gull og gråstein-konferansen, som går av stabelen i Pressens hus denne helgen.

Bak prisen står NJ Frilans. Sammen med heder, ære og diplom følger det også 25.000 kroner.

Fjorårets vinner var Morten Risberg.

Juryens begrunnelse:

Årets prisvinner er en uredd og produktiv frilansjournalist med base i Bodø. Hun har markert seg med en tydelig og kritisk stemme gjennom variert arbeid over lengre tid. Juryen vektlegger motet og innsikten hun viser i meningsjournalistikken, og innsatsen hun legger ned for å bidra til at samfunnsdebatten skal være fri og åpen.

På den nasjonale arenaen har hun vist seg som en solid mediekritiker gjennom Aftenpostens spalte Medierevisjonen. Flere av vinnerens tekster har utløst større debatter, og hun har demonstrert at hun kan stå støtt i stormen. Prisvinneren har utfordret medienes dekning av mange ulike tema – fra rosabloggere til transsensur, Mohammed-karikaturer og eggdonasjon.

Diplomet til prisvinner Anki Gerhardsen.

Årets frilanser er altså ikke den som går med flokken. I stedet løfter hun gjerne frem lite belyste men viktige aspekter ved aktuelle saker. Juryen mener dette er av stor verdi i en tid med økende polarisering, intoleranse og innsnevret ytringsrom. Mer enn noen gang trenger vi stemmer som kan utfordre og stille spørsmål.

Juryen mener dessuten at prisvinneren viser en ekstra styrke ved å markere seg så tydelig med meningsjournalistikk uten fast ansettelse.

Vinneren bidrar til å løfte takhøyden for debatt i hjemfylket også. Hun leder for eksempel debattarenaen Lytring, hvor forskere og samfunnsdebattanter møtes på ulike steder for diskusjon og refleksjon. Debattene sendes ofte på NRK. Hun deltar også selv i debatter og holder foredrag.

I tillegg leder årets frilanser et utdanningsprosjekt for norske og russiske journalister i regi av Barents Press, et nettverk for journalister i Barentsregionen. I flere år har hun laget kurs for norske og russiske journalister, og arbeidet med å styrke kontakten mellom dem.

I 2019 var hun medlem av Kildeutvalget, nedsatt av Norsk Presseforbund. I kjølvannet av VGs dekning av Bar Vulkan-videoen vurderte utvalget medienes omgang med kilder. Arbeidet førte blant annet til flere endringer i Vær Varsom-plakaten.

I 2020 ble årets frilanser utnevnt som medlem i regjeringens ytringsfrihetskommisjon.

Sist, men ikke minst, er prisvinneren også en dreven teater- og kunstkritiker.

Årets frilanser 2021 er Anki Gerhardsen.

Gratulerer!

Powered by Labrador CMS