Prisvinner Sindre Leganger sammen med juryleder og kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten.

Podkast

Sindre Leganger er tildelt Arne Hestenes’ journalistpris

Prisvinneren mottok prisen under Den norske filmfestivalen i Haugesund mandag kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den prestisjefylte og tradisjonstunge Arne Hestenes’ journalistpris ble i mandag delt ut under en pressemiddag på rådhuset i Haugesund, i anledning den 50. norske filmfestivalen i byen.

Prisen gikk i år til Sindre Leganger, radio- og podkastjournalisten som i 2018 var en av gründerne bak produksjonsselskapet Svarttrost.

– Årets Hestenes-vinner er allerede irriterende prisbelønt. Av den enkle grunn at han skjønte noe veldig viktig før alle oss andre. Nemlig at podkast er the shit, sier juryleder Sigrid Hvidsten i pressemelding.

Juryen omtaler Leganger som «podkastens Max Martin».

Årets jury for Hestenesprisen har bestått av Den norske filmfestivalens direktør og programsjef Tonje Hardersen, leder i filmkritikerlaget Mode Steinkjer, Institutt for journalistikks Trygve Aas Olsen og Dagbladets Sigrid Hvidsten.

Prisen består av et diplom og et pengebeløp på 25.000 kr.

Her er juryens fulle begrunnelse:

Årets Hestenes-vinner er allerede irriterende prisbelønt. Av den enkle grunn at han skjønte noe veldig viktig før alle oss andre.

Nemlig at podkast er the shit.

Arne Hestenes’ journalistpris deles ut for å oppmuntre og løfte opp talenter innen kultur- og featurejournalistikk. Hestenes var opptatt av hvordan man forteller en god historie. Og i dag i 2022, er det oftere og oftere slik at det er i podkastformatet vi får presentert den storslagne featurejournalistikken. Det er i podkastene det pustes liv i de viktige detaljene. Det er i podkastene pausene brukes som språklig virkemiddel. Det er i podkastene dramaturgi og rytme driver fortellingen framover, slik at de blir helt umulige å legge fra seg. Helt umulige å slå av. Helt umulige å gå glipp av.

Sindre Leganger har blitt omtalt som «podkastens Max Martin». Han er journalist, regissør, lyddesigner. I 2018 var han med på å grunnlegge produksjonsselskapet Svarttrost, og han har hatt en finger med i spillet på forbløffende mange av Norges største og mest prisbelønte podkaster de siste årene, som «Quislings koffert» (NRK), «Dukkemannen» (VG) og «Nokas-millionene» (Fabel). Han er en gudbenådet historieforteller, som ved hjelp av lukt, smak og ikke minst lyd transporterer lytteren direkte inn i begivenhetenes sentrum. For der Arne Hestenes var opptatt av språklige virkemidler, er årets Hestenes-vinner i tillegg en mester i soniske virkemidler. Hos ham får vi lyden av knatrende maskingevær, flappende helikoptre, bjeffende hunder. Vi får resultatet av hundrevis av intervjuer. Stillhet. Nøling. Nervøse fnis. Og den skjelvende stemmen som forteller oss om hvorfor akkurat de, var akkurat der, den dagen da alt gikk så innmari galt.

Årets Hestenes-vinner er ikke redd for å gå inn i noen av de største, mest dramatiske og aller mest hjerteskjærende historiene fra det moderne Norge - og han gjør det på en måte som gjør det umulig å legge dem fra seg.

Han er en åpenbar vinner av Arne Hestenes' journalistpris.

Om Hestenesprisen

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftest bare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes i samarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for journalistikk – og hedrer fremragende kulturjournalistikk.

Prisen ble delt ut første gang i 1993. Tidligere prisvinnere inkluderer blant andre Hans Olav Brenner, Ingvild Tennfjord, Vetle Lid Larsen og Linn Ullmann. Fjorårets vinner var Ida Lødemel Tvedt.

I år deles prisen ut gjennom et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Dagbladet, Institutt for journalistikk og Norsk Filmkritikerlag.

Prisen ble delt ut av festivaldirektør for Den norske filmfestivalen, Tonje Hardersen, i Haugesund mandag 22. august.

Powered by Labrador CMS