104 mennesker er bekreftet omkommet og opptil 500 er fremdeles savnet etter at en fiskebåt med migranter forliste i Middelhavet i forrige uke.

BBC har funnet informasjon som sår tvil om kystvaktens forklaring om migrantforliset

Hevder at båten hadde stø kurs mot Italia helt til den sank, men ny informasjon fra BBC tyder på noe annet. 

Publisert

BBCs europakorrespondent Nick Beake har sammen med kollega Kostas Kallergis innhentet informasjon som sår tvil om den greske kystvaktens forklaring om forliset i Middelhavet forrige onsdag. 

Ifølge NTB er 104 mennesker bekreftet omkommet, men opptil 500 fremdeles er savnet. 

Analyser av bevegelsene til andre skip i nærheten tyder på at det overfylte fartøyet ikke beveget seg stort på minst syv timer før det kantret. 

Den greske kystvakten hevder på sin side at båten ikke trengte redning, fordi den angivelig hadde stø kurs mot Italia helt til den sank. 

Har analysert trafikken

Gjennom foto- og videomateriale som er verifisert av nylanserte BBC Verify, samt forsendelseslogger og skipsdata, antyder BBC at kystvaktens forklaring neppe kan stemme. 

Hverken migrantbåten, som ikke hadde GPS-sporer, eller kystvakten, som ikke er pålagt å dele sin plassering, vises på trafikkdataene som BBC har fått tilgang til. 

Likevel viser en animasjon fra analyseplattformen Marine Traffick at båten reiste mindre enn noen få nautiske mil i timene før den sank, basert på bevegelsene til andre fartøy som strømmet til for å hjelpe.  

BBC har også fått tak loggen til et skip ved navn Lucky Sailor som befant seg i området åtte timer før forliset. Lucky Sailor ble av kystvakten bedt om å levere mat og vann til menneskene ombord. 

To og en halv time senere ankom et annet fartøy, Faithful Warrior, det samme stedet for å levere forsyninger. 

Samtidig hevdet den greske kystvakten at båten holdt stø kurs og fart. 

Ingen kommentar fra myndighetene 

Lysforholdene og været i videoopptak som BBC har fått tilgang til, sett i sammenheng med skipstrafikken fra Marine Traffick, viser at aktiviteten i området er sentrert rundt ett mer eller mindre stillestående punkt over flere timer. 

BBCs verifiserere har slått fast at den greske kystvaktens egne bilder også står i strid med forklaringen om at båten hadde «stø kurs» i timene før forliset. 

Klokken 01 natt til onsdag sank båten med hundrevis om bord, og  sporingsanimasjonen fra Marine Traffick viser et stort antall skip som strømmet til for å hjelpe.

Den greske kystvakten fastholder at menneskene om bord ikke ønsket hjelp og at de ikke var i fare før like før båten sank.

Greske myndigheter har ikke besvart BBCs forespørsel om å kommentere saken. 

Powered by Labrador CMS