Filter Nyheter publiserer en lang rekke meldinger fra Facebook-chatter som er bevis i rettssaken mot Laila Anita Bertheussen.

Publiserer 325 meldinger fra Bertheussens chatter: – Tilfører viktig kontekst

Og mye er utelatt, sier Filter-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Dette vi skriver om nå, er noe av det mest interessante med saken, slik vi ser det: Hvordan maktpersoner har forholdt seg til Laila Anita Bertheussen og det hun var opptatt av i denne perioden, sier Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit.

Sent torsdag 17. september publiserte avisa flere hundre, mer nøyaktig 325, meldinger fra Facebook-chatter mellom nå trusseltiltalte Bertheussen og en rekke andre personer.

Meldingene har blitt sendt i en periode fra november 2018, før noen av trusselhendelsene og mens chatterne heftig diskuterte teaterstykket «Ways of seeing», til 10. mars 2019, kvelden etter at det brant i bilen utenfor huset til Bertheussen og daværende justisminister Tor Mikkel Wara.

– Lang rekke maktpersoner

Meldingene går blant annet mellom Bertheussen, daværende statssekretær og etter hvert statsråd Ingvil Smines Tybring-Gjedde og HRS-leder Rita Karlsen, og viser blant annet diskusjon og samarbeid før Bertheussen fikk på trykk en kronikk i VG.

Harald Klungtveit. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

– Dette viser et mye større bilde av hva som har foregått rundt Bertheussen. Det har hittil vært et ganske begrenset søkelys på kun hennes aktivitet opp mot teateret, så vi synes det er viktig å vise hvordan en lang rekke maktpersoner er sentrale i hvordan Bertheussen opptrer offentlig og hvordan debatten arter seg, både rundt «Ways of seeing» og selve truslene, sier Filter-redaktøren.

Utelatt mye

Klungtveit forteller at Filter har filtrert vekk en rekke meldinger med innhold de anser som rent sladder eller private forhold.

– Hvis man ser nøye på det vi har publisert, er selv det som kan virke litt slarvete ting som går over i konkrete diskusjoner om politikk, manipulering av debatten, samarbeid om tekster og så videre. Vi har gjort veldig nøye vurderinger rundt hva vi kan ta med, men samtidig få vist fram så mye kontekst som mulig, sier den skrivende redaktøren.

Avisa opplyser selv at meldingene er «utelukkende passasjer som er valgt ut som bevis av påtalemyndigheten», og ikke er uttømmende for kontakten mellom de aktuelle personene i perioden.

Mye av innholdet har allerede blitt lagt fram eller referert til i retten, forteller Klungtveit, som ellers ikke vil kommentere tilgangen til materialet.

Powered by Labrador CMS