Svikt hos VG førte til at lyd ble publisert fra Laila Anita Bertheussens forklaring. Fotografene på bildet har ingenting med saken å gjøre.

Skulle på toalettet og la fra seg hodetelefoner: VG publiserte lyd fra Bertheussen-saken

– Har fått forsikring om at det ikke skal være mulig at dette gjentar seg.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Straffesaken der Laila Anita Bertheussen står tiltalt går for Oslo tingrett, med tillatelse for foto, lyd- og videoopptak kun for enkelte deler av saken.

Onsdag, under tiltaltes forklaring, ble dommer Yngvild Thue gjort oppmerksom på at forbudet hadde blitt brutt.

Journalisten kan nå fortelle at det var VG og VGTV som brøt forbudet, ved det som omtales som menneskelig svikt.

Skulle på toalettet

VGTV har to reportere på gangen utenfor rettssalen, som onsdag har hatt lyd fra sendinga på øret gjennom hodetelefoner, som de har gjengitt muntlig til seerne. VGTV-redaktør Rolf Sønstelie forklarer til Journalisten hva som skjedde:

– Den ene reporteren vår skulle bare ta seg en toalettpause, og la fra seg hodetelefonene. Mens han er på toalettet blir hodetelefonene liggende for nært mikrofonen.

Seniorrådgiver Markus Iestra ved Oslo tingretts pressekontor sier til Journalisten:

– Retten er kjent med at det har vært en menneskelig svikt hos VG, der lyd i noen få sekunder har blitt publisert. Dette er nå avpublisert og ryddet opp i. Retten har fått en grundig redegjørelse og forsikring om at det ikke skal være mulig at dette gjentar seg.

– Forståelse for menneskelig feil

Iestra forteller at dommeren har vurdert det til at hendelsen ikke får etterspill.

– Retten ser svært alvorlig på brudd på domstolloven paragraf 131a, som gjelder forbud mot kringkasting. Samtidig har vi forståelse for at det kan skje menneskelige feil. Etter den grundige redegjørelsen fra VG, vil retten derfor ikke forfølge denne saken videre, avslutter Iestra.

En rekke pressefolk har fått fysisk tilgang til salen, men pressen får også tilgang til lyd- og videooverføring fra rettssaken.

Hadde forsikra seg teknisk

Sønstelie i VGTV forsikrer om at dette raskt ble oppdaget av regikontrollen, og at livesendinga ble tatt ned og denne delen avpublisert. VGTV hadde på forhånd forsikret seg teknik på alle måter om at lyden ikke skulle komme på lufta, forteller redaktøren.

– Men akkurat denne menneskelige feilen hadde vi ikke klart å forutse, sier han.

Sønstelie er glad for at retten har forståelse for at slike menneskelige feil kan skje. For at det ikke skjer igjen har de nå stengt av lyden gjennom hodetelefonene, og har kun muntlig rapportering fra den skriftlige nyhetsfeeden.

VGTV vil fortsette å følge rettssaken mot Laila Anita Bertheussen, men har ikke tatt stilling til hvor lenge.

– Det vi ser er at vi har et jevnt publikum som henger med på sendinga hele veien, sier Sønstelie.

Powered by Labrador CMS