Redaktør Christopher Johansen i Vennesla Tidende opplevde at avisen ble utestengt fra Facebook i over fem dager.

Facebook beklager at Vennesla Tidende ble blokkert av kunstig intelligens

– Ikke alle systemer er perfekte, skriver Facebook til Journalisten.

Publisert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Onsdag omtalte Journalisten at lokalavisens Vennesla Tidende hadde blitt utestengt fra Facebook siden fredag, slik Agderposten først omtalte tirsdag.

Alle lenker til lokalavisens nettside ble blokkert fra å bli delt på Facebook, med beskjed om at «innlegget ditt kan ikke deles, fordi denne lenken strider mot våre standarder.»

Ikke lenge etter Journalisten var i kontakt med Släger, Facebooks PR-byrå i Norge, ble blokkeringen av Vennesla Tidende fjernet.

Sent onsdag kveld kom forklaringen fra Facebook.

– For tiden investerer vi mye i å utvikle og distribuere avanserte systemer for kunstig intelligens, som bruker maskinlæring-klassifisering, for å hindre at dårlig innhold blir delt på Facebook, skriver de til Journalisten.

Se hele uttalelsen i originalversjonen på engelsk nederst i saken.

Blokkerer av og til uskyldige lenker

Facebook har oversendt et lengre sitat gjennom PR-byrået Släger, og det vises til at vi kan knytte sitatet til en ukjent talsperson. Å knytte uttalelser fra selskaper til en ikke-navngitt talsperson er vanlig blant flere store selskaper i USA.

– Ikke alle systemer er perfekte, og våre systemer flagger noen ganger feilaktig uskyldige lenker som problematiske. I så fall blokkerer vi dem fra å bli delt på Facebook, skriver talspersonen videre.

Uttalelsen nevner ikke spesifikt Vennesla Tidende, men er et svar på flere spørsmål Journalisten har sendt gjennom Släger om hva som har skjedd i denne saken.

– Vi har en rekke rutiner for å fikse eventuelle feil, og vi bruker de situasjonene for å forbedre systemet. Vi beklager ulempene, avslutter talspersonen.

Ikke kjent hvilken sak som ble flagget

Facebook peker ikke spesifikt på hvilke lenker som feilaktig ble flagget i tilfellet med Vennesla Tidende.

Redaktør Christopher Johansen hadde likevel opprinnelig en mistenkt i saken.

I forrige uke publiserte nemlig nettavisen en sak om Arne Ramsland som vant både gull, sølv og bronse i Kettlebell Marathon.

Fredag skrev Ramsland selv et innlegg på Facebook om at et innlegg med lenke til saken ble rapportert og slettet.

– Jeg fikk beskjed om at det var brudd på de etiske regler, skrev han.

Det var også ved lunsjtider fredag at Vennesla Tidende fant ut at lenkene ikke kunne deles lenger på Facebook.

– Men det blir bare spekulasjoner om hva som kan ha utløst blokkeringen fra Facebook, sa Johansen til Journalisten på onsdag.

Hele uttalelsen fra Facebook (i originalversjon)

«We’re currently investing heavily in developing and deploying advanced AI systems that use machine learning classifiers to prevent bad content from being shared on Facebook. No system is perfect, and our systems sometimes mistakenly flag innocuous links as problematic in which case we block them from being shared on Facebook. We have a number of routines in place to fix any errors and we use those situations to improve the system. We apologize for the inconvenience.»

Powered by Labrador CMS