Redaktør Vennesla Tidende er frustrert over at lenker fra nettavisen ikke kan deles på Facebook.

Vennesla Tidende ble utestengt fra Facebook. Siden fredag har lenker til avisen blitt blokkert

– Jeg håper inderlig dette bare er en glipp, sier redaktør Christopher Johansen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Oppdatert onsdag 15:45: Før denne saken ble publisert, så kunne man ikke dele lenker fra Vennesla Tidende på Facebook. Like etter publisering viser en test at lenker kan deles. Tittelen er derfor endret fra at avisen «er utestengt» til «ble utestengt».

Redaktør Christopher Johansen er en lykkelig mann når Journalisten tar kontakt i etterkant av at denne saken ble publisert.

– Er det Journalisten som har ordnet opp i det her? Nå funker det faktisk. Helt utrolig at det virker igjen. Da er jo alt i sin skjønneste orden, sier han.

Journalisten vet ikke årsaken til at deling av lenker plutselig fungerer igjen. Onsdag var vi i kontakt med Facebooks PR-byrå i Norge, Släger, om saken. Redaktør Johansen har også selv forsøkt å oppnå kontakt med Facebook.

Opprinnelig var det Agderposten og Vennesla Tidende selv som tirsdag først publiserte saker om Facebook-problemene.

Siden fredag har alle lenker fra nettavisen blitt blokkert fra å deles på Facebook, med beskjed om at «innlegget ditt kan ikke deles, fordi denne lenken strider mot våre standarder.»

– Det er status quo. Vi kan ikke dele saker fra vår egen nettside. Det kan ingen andre heller, sier redaktør Johansen til Journalisten onsdag.

Selve siden til Vennesla Tidende på Facebook er ikke utestengt. Det er kun selve nettavisen venneslatidende.no som er blokkert.

Johansen er svært kritisk til at nettavisen er utestengt. De siste dagene har han forsøkt å få kontakt med Facebook gjennom flere kanaler – uten hell.

– Det er meget spesielt at et redaktørstyrt medium blir utestengt fra Facebook. Vi driver etter både Vær varsom-plakaten og Redaktørplakaten. Da er det merkelig og betenkelig at vi blir utestengt, sier han.

– Håper det er en glipp

Det var Agderposten som først publiserte en sak om utestengelsen fra Facebook. Vennesla Tidende takker Agderposten for å ha fattet interesse for saken og for å spre en nyhet de ikke klarer å spre selv.

– Dessuten takker vi for at vi har fått lov til å gjenbruke saken her i Vennesla, skriver avisen selv.

I saken viser generalsekretær Arne Jensen i Norsk Redaktørforening til at Facebook er en privat aktør. Da velger de selv hvem de vil la dele lenker på egen side.

– De har ingen forpliktelser. Facebook har stor makt, og da får det selvsagt store konsekvenser for dem som blir utestengt. Jeg mener imidlertid at dette er en urimelig og merkelig utestengelse, sier Jensen til avisen.

– Det er greit nok at Facebook er en privat aktør, men det handler om grunnleggende verdier som et demokratisk samfunn, pressefrihet og ytringsfrihet, sier Johansen.

Journalisten har vært i kontakt med Släger, Facebooks PR-byrå i Norge, for å høre om hvorfor lenker fra Vennesla Tidende er blokkert fra å deles på Facebook.

De har videreformidlet henvendelsen til Facebook og opplyser at de vil komme med en tilbakemelding så snart de kan.

– Jeg håper inderlig dette bare er en glipp, sier redaktør Johansen.

– Har dere laget noen kontroversielle saker i det siste?

– Nei, svarer Johansen kontant.

Denne beskjeden fikk Journalisten da vi onsdag ettermiddag forsøkte å dele en sak fra Vennesla Tidende på Facebook.

Irritert over avhengighet av Facebook

Johansen mistenker likevel at en enkeltsak kan ha utløst blokkeringen av Vennesla Tidende. I forrige uke publiserte nettavisen en sak om Arne Ramsland som vant både gull, sølv og bronse i Kettlebell Marathon.

Fredag skrev Ramsland selv et innlegg på Facebook om at et innlegg med lenke til saken ble rapportert og slettet.

– Jeg fikk beskjed om at det var brudd på de etiske regler, skriver han.

Det var også ved lunsjtider fredag at Vennesla Tidende fant ut at lenkene ikke kunne deles lenger på Facebook.

– Men det blir bare spekulasjoner om hva som kan ha utløst blokkeringen fra Facebook, sier Johansen.

Han er bekymret for konsekvensene av å være blokkert.

– Det genererer jo trafikk. Det er for tidlig å si hvilke konsekvenser det kan få. Men mindre sidevisninger gir jo mindre digitale annonseinntekter. Slik er det jo.

Blokkeringen fra Facebook gir han et lite varsko.

– Det irriterer meg at vi har gjort oss så avhengige av Facebook, sier Johansen.

– For oss og veldig mange andre aviser er Facebook et nyttig verktøy og et greit utstillingsvindu. Det genererer mange konverteringer og gir mange ny abonnenter. Det er ikke tvil om det, sier Johansen.

NJ-leder Hege Iren Frantzen har også oppfordret aviser til å bli mindre avhengige av Facebook som publiseringsplattform.

– Hendelser som dette viser viktigheten av å ha egne steder å publisere stoff, som ingen andre en redaktøren styrer over. Det må være primærstedet for journalistikken vår. Vi kan ikke sette oss i en situasjon hvor andre tar over styringen av vår journalistikk, sier hun til Agderposten.

Powered by Labrador CMS