Frank Rossavik har skrevet biografi om Kåre Valebrokk. Foto:Kathrine Geard

En vanskelig, men inspirerende leder

Frank Rossavik forteller om en Kåre Valebrokk som på langt nær var så tøff og hardbarket som offentligheten tror.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Kåre Valebrokk var ikke på langt nær så selvsikker og hardbarka som det ble gitt uttrykk for, sier journalist, kommentator og forfatter Frank Rossavik.

Tirsdag lanserte han «En god story», biografien om Kåre Valebrokk. På ett år har Rossavik trålet gjennom papirene med Valebrokk notater. Han har intervjuet en mengde mennesker som var nær den en gang så profilerte medielederen.

Agiterte

Rossavik forteller at Valebrokk fikk den personlige friheten han ønsket ved hjelp av Redaktørplakaten, men at det på mange måter var tilfeldigheter som førte ham inn i journalistikken da han begynte i Morgenbladet. Behovet for å tjene egne penger førte ham inn i avisen.

– Det som overrasket meg var at han var redaktør for tidsskriftet Trygg Politikk. At han var ansatt for et blad som agiterte for Borten-regjeringen, sier Rossavik. Overraskelsen fikk han etter Valebrokks bortgang.

Rossavik understreker at Valebrokk var svært viktig for den moderne næringslivsjournalistikken. Sammen med Trygve Hegnar. I stedet for høflige intervjuer med direktører begynte Valebrokk å stille kritiske spørsmål om bedrifter og til aktører i næringslivet. For en stor del er det hans verk, sier Rossavik.

Dette tok Valebrokk med seg da han startet de to internasjonale nisjepublikasjonene Trade Winds (shipping) og Upstream (olje), forteller forfatteren.

Konfliktsky leder

Men boken gir også et annet bilde av mannen som bygget opp Dagens Næringsliv til en moderne avis og TV 2 til et mediekonsern. For det var ikke slik at Valebrokk bare var uredd og hardbarket.

Og om øldrikkende journalister i lunsjen, var Valebrokk et par skritt foran. Forfatteren forteller at drikkingen skapte problemer og at Valebrokk også drakk i arbeidstiden. Ryktet om hans drikking skapte også et stort problem og ble brukt mot ham i blant annet TV 2.

– Møter ble gjennomført uten skriftlige agendaer og konklusjoner. Valebrokk skydde også konflikter og ryddet ofte opp altfor sent. Men han var også uredd, god til å starte opp nye virksomheter. Han var lojal og inspirerende for sine ansatte og var en påle i offentligheten for DN og TV 2. Det er et sammensatt bilde.

Per Valebrokk har lest boken om sin far. Han synes det er en god bok.

– Alt er ikke like hyggelig å lese om, men med Frank vet du at du får en fair fremstilling og uhyre velskrevet tekst.

Svein-Thore Gran i NHST jobbet sammen med Valebrokk i mange år, og fikk blant annet i mandat å starte nettstedet DN.no. Han forteller at hans opplevelse av boken er at den gir et helhetlig bilde av et menneske som hadde et rikt liv på utenfor av jobben.

– I offentligheten kjente man Kåre Valebrokk som en tøff, besluttsom og dedikert person. Han har åpenbart dedikert, men nok ikke så tøff og besluttsom.

Over øl

Marie Simonsen i Dagbladet ble ansatt som journalist i Dagens Næringsliv av Kåre Valebrokk. Hun har lest kapitlene om DN grundig. Simonsen forteller om beslutninger som ble fattet over en pils og at det lønnet seg å være med på disse om man ønsket å henge med.

– Det er gode beskrivelser av Kåre i boken. Det var en tid med mye galskap og en lederstil og måte å drive avis på som er over. Han var den siste mohikaner.

– Og så var det mye morsommere å drive på den gang, nå er det mer striglet. Aviser drives nå som andre bedrifter og det er sikkert sunt. Men det var gøyalere før, mer en livsstil.

Sammensatt

Kommunikasjonsdirektør Rune Indrøy berømmer Rossavik for en grundig og gjennomarbeidet bok. Han kjenner seg igjen i veldig mye av det som står i boken. Og som de andre forteller Indrøy om en sammensatt person.

– Han ledet på en spesiell måte som var omstridt i visse kretser. Men Valebrokk var kreativ og en dyktig gründer, sier han.

– Etter å ha skrevet denne boken og oppdaget det du har, ble DN en suksess på grunn av eller til tross for Kåre Valebrokk?

– Det har spørsmålet har jeg ventet på. Mest på grunn av. Alt i alt var Kåre Valebrokk en karismatisk leder med mot, nysgjerrighet og kreativitet som inspirerte folk til å lage god journalistikk.

 

Powered by Labrador CMS