Goa blir Oslo i DN

«Av Øystein Krogsrud, Oslo» står det i datelinen til DNs eiendomsjournalist, men i virkeligheten sitter han i indiske Goa.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

I flere år har Øystein Krogsrud vært fast frilanser i Dagens Næringsliv med eiendomsmarkedet som spesialfelt. Enten det dreier seg om boligpriser som stuper i Oslo eller at Stavanger og Trondheims næringseiendomspriser er på toppnivå, så er artiklene signert «Øystein Krogsrud, Oslo». Selv gult gress i Sør-Afrika og nybygde bryggeslott i den avsidesliggende kraftkommunen Modalen fanger Krogsruds interesse. Fra Goa. Eller var det Oslo?

Å jo, det er i Goa. Krogsrud sitter slett ikke i et trøstesløst februar-Oslo og jobber, men på den indiske vestkysten. I Vagator i hippiebydelen Anjuna har Krogsrud funnet sitt vinterhi. Med hjelp av Skype og bredbånd dekker han blant annet eiendomsmarkedet for DN.

– Jo, det stemmer nok at jeg sitter her nede i Goa. Vi bor her det meste av vinterhalvåret og så er jeg hjemme om sommeren. Det gir oss en fantastisk mulighet til å være mest mulig sammen med barna nå i oppveksten, sier Krogsrud.

– Men i alle artiklene dine står det «Av Øystein Krogsrud, Oslo»?

– I begynnelsen fikk jeg ikke byline i det hele tatt, men jeg vet egentlig ikke hvordan det er blitt sånn, sier han.

Outsourcet journalistikken

Heller ikke sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv kan gi noen fyllestgjørende forklaring på hvorfor man plasserer Krogsrud i Oslo når han vitterlig sitter i Goa.

– Ja, si det? Men vi har altså klart det Los Angeles Times ikke klarte, nemlig å outsource en del av journalistikken til India, sier Djuve.

Han legger til at Krogsrud jobber både i Goa og Oslo, og at det ville bli forvirrende for leserne om man opererte med ulike datelines.

Litt juks, da

– Akkurat dette med dateline anser pressefolk for å være nokså hellig i den forstand at man ikke utgir seg for å rapportere fra steder der man ikke er. Hvordan ser du på dette?

– Vel, det er litt juks, da. Jeg ser jo det.

– Vil dere gjøre noe med det?

– Nei, vi fortsetter som vi gjør det nå, sier Amund Djuve.

Mang en journalist vil trolig med lengsel i blikket titte hen til Krogsruds arbeidstilværelse. Mens det såkalte Vinter-Norge er preget av noen usle varmegrader, mørkt og regn, så kan Krogsrud kose seg med familien i rundt 30 varmegrader. Han har innrettet et ekstra kontor ute på terrassen med utsikt til palmetrærne.

Som hjemmekontor på Enerhaugen

– Det er jo ikke så mye annerledes enn å jobbe fra et hjemmekontor på Enerhaugen i Oslo. Med bredbånd og Skype går det veldig greit. Det blir litt reaksjoner når folk jeg snakker med foreslår at vi kanskje heller skal samtale over en kopp kaffe eller en lunsj, men alle reagerer positivt når de hører hvor jeg er.

– India er et high tech-land, så teknikken fungerer forhåpentligvis greit?

– Ja, nå er det sjelden problemer. Før kunne det være problemer. Jeg måtte ofte hive meg på motorsykkelen og kjøre litt rundt for å finne en plass med brukbar telefonlinje, men de tider er forbi, sier Øystein Krogsrud, Goa.

Powered by Labrador CMS