Tomas Bruvik (t.v.), Tone Sidsel Sanden, Grethe Gynnild-Johnsen og Lars Kristiansen utgjør sammen med Per Christian Magnus arbeidsgruppa for samarbeidsprosjektet om Den store folkevandringen.

I dag starter publiseringen:
NRK og 99 lokalaviser med «tidenes samarbeidsprosjekt»

Skildrer bevegelser i befolkningen med ulikt perspektiv.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ideen og prosjektet har eksistert en stund, og fått en liten koronaforsinkelse, men mandag 12. april har NRK samt en lang rekke lokalaviser startet publisering av saker fra et redaksjonelt samarbeid som har vokst seg stort. Skikkelig stort.

Temaet er befolkning- og bosettingsmønstre i Norge i dag, og NRKs første sak om «den store folkevandringen» fikk prege toppen av NRK.no mandag morgen.

I løpet av mandag har flere lokalaviser publisert sine første saker under fellesvignetten, med både reportasjer og kommentarer. Totalt har 99 lokalaviser meldt seg på prosjektet.

Delt tilgang

Det er Landslaget for lokalaviser (LLA), NRK og Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) som sammen står bak prosjektet, og som gikk ut og inviterte alle interesserte lokalaviser med i fjor høst.

Der NRK kan publisere saker som tar opp distriktspolitikk, flyttemønstre og konsekvenser av sentralisering i det store bildet, kan lokalavisene konsentrere seg om tall og caser for sine dekningsområder.

Råmaterialet for sakene har blant annet vært analyse av et omfattende statistikkgrunnlag, og LLA og NRK har satt sammen en database der lokalmediene kan søke opp tall for eget dekningsområde.

– Noe til felles

Prosjektleder Bergit Svenseid hos NRK forteller at det har vært en ny og spennende måte å jobbe på:

– Det uvanlige her er at medier fra hele landet, også konkurrenter, har drodlet og diskutert saker og ideer. Det er ikke så ofte man gjør noe slikt, sier hun til Journalisten.

Hun legger til:

– Det har vært kjempespennede å se at lokalaviser fra ulike kanter av landet har skjønt at de har noe til felles, og at man kan lage saker på tilsvarende måter selv om man dekker Lofoten og Hallingdal. Og det har vært imponerende å se at lokalavisene har prioritert å sette av tid til å jobbe med researchen.

Generalsekretær Tomas Bruvik i LLA følger også spent med på sakene som publiseres fra i dag av, og tror publiseringsperioden kan strekke seg helt mot høstens stortingsvalg.

– Det er stas å se at publiseringene kommer hos alt fra de alle minste redaksjonene til de som har større ressurser. Dette er første gang vi gjør noe sånt, og håpet er å kunne gjenta det på andre måter senere.

– Vinn-vinn

SUJO har vært involvert i planlegging og «coaching» siden oppstarten, forteller senterleder Per Christian Magnus.

Han har troen på denne måten å jobbe på:

– Jeg tror samarbeid er framtiden for journalistikken. Skal man jobbe for at journalistikken få større gjennomslag, er det nødvendig at vi blir flinkere til å samarbeide, både i research- og publiseringsfasen. Dette samarbeidet mellom NRK-systemet og 99 lokalaviser blir vinn-vinn for alle parter, sier Magnus til Journalisten.

Powered by Labrador CMS