Senter for undersøkende journalistikk har krysset grenser i år. F.v. reportasjeleder Astrid Dalehaug Norheim, reportasjeleder Kristine Holmelid, senterleder Per Christian Magnus og vitenskapelig assistent Maren Myrseth.

SUJOs første internasjonale samarbeid er kultur-gravejournalistikk:
– Fikk lunken respons i Norge

Analyserte kjønnsfordeling ved 12.000 finske symfonikonserter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen har gjennom store deler av 2020 vært involvert i sitt første internasjonale samarbeid:

Finlands største svenskspråklige avis, Hufvudstadsbladet, har gransket diskriminering av kvinnelige dirigenter i Finland, og i den forbindelse analysert kjønnsfordelingen blant dirigenter for alle finske symfonikonserter det siste tiåret.

I høykulturlandet Finland utgjør det 12.000 konserter, et ganske massivt datasett.

– Grundig avslørende journalistikk

Resultatet har blitt visualisert og fordelt på de ulike orkestrene, men sentrale funn er at flere offentlig finansierte orkestre har planlagt så mye som fire av ti konsertår uten en eneste kvinnelig dirigent.

Forbilledlig journalistikk, mener SUJO-leder Per Christian Magnus. Senteret har bistått musikkredaktør Wilhelm Kvist med reportasjeledelse for prosjektet.

SUJO har hatt mest digital kontakt med Wilhelm Kvist gjennom koronaåret 2020.

– De driver kritisk undersøkende journalistikk på kulturfeltet, som i liten grad gjøres i Norge. Og de tar i bruk digitale verktøy i innsamling og databehandling som resulterer i grundig avslørende journalistikk, skriver Magnus til Journalisten.

Senterlederen beskriver Kvist som en faglig svært dyktig kulturjournalist, og en smart datajournalist, og håper å se mer av akkurat den kombinasjonen også i Norge.

Lunken respons

Men interessen var ikke veldig høy da SUJO kontaktet norske redaksjoner med tanke på samarbeid om prosjektet, melder Magnus:

– Vi hadde ønsket at dette prosjektet kunne blitt et samarbeid mellom Wilhelm og norske journalister, men fikk lunken respons hos de vi spurte. SUJO ønsker flere slike prosjekter, men da hvor norske og nordiske journalister kan samarbeide om større undersøkende journalistiske prosjekter.  Og veldig gjerne på kulturfeltet!

SUJO tilbyr stipend og reportasjeledelse til undersøkende prosjekter. I 2019 reportasjeledet senteret 14 prosjekter.

Powered by Labrador CMS