David Toska fotografert i retten 2007.
David Toska fotografert i retten 2007.

Fortellingens kraft 2022:

Toska krever referatforbud på journalistkonferanse

– Vi har ikke noe ønske om at det skal være sånn, men vi har vurdert at dette har verdi som faglig innspill, sier konferanse-styret.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nokas-dømte David Toska har satt som krav at det ikke referes fra seansen han deltar på under journalistkonferansen Fortellingens kraft i Bergen.

Det får Journalisten opplyst av konferansens styre.

Seansen skal ta for seg hvordan TV 2-reporter Tonje Steinsland fikk Toska til å skifte mening om å la seg intervjue til programmet «Vårt lille land».

Terje Angelshaug sitter i styret for Fortellingens kraft, og han skal også lede seansen med Toska og Steinsland.

– Hvorfor har dere gått med på å sette referatforbud på denne seansen?

– Vi har ikke gått med på refereratforbud, og hverken de eller vi har myndighet til å innføre det. Det som er situasjonen er ganske enkelt at Toska har gitt ett intervju med Tonje Steinsland – ellers har han vært helt taus.

Samtidig er det et faktum at prosessen mellom journalisten Steinsland og Toska har vært veldig langvarig og spesiell, fortsetter Angelshaug.

Terje Angelshaug, som er med i styret for Fortellingens kraft-konferansen, sier han har forståelse for at noen kanskje er uenige i denne avveiningen.
Terje Angelshaug, som er med i styret for Fortellingens kraft-konferansen, sier han har forståelse for at noen kanskje er uenige i denne avveiningen.

– Vår oppgave som konferanse er jo å kaste lys over journalistiske prosesser. Derfor vil vi gjerne ha dem her, for vi tror våre deltakere kan lære noe og ha interesse for det.

Toska har ifølge Angelshaug sagt ja til å være med fordi det er snakk om en faglig konferanse. Men han vil ikke ha noe offentlighet rundt deltakelsen.

– Da har vi valget: Skal vi gå med på det, eller droppe hele sesjonen. Vi avtaler med han at vi ønsker å gjennomføre dette, men at folk ikke kan publisere fra samtalen. Så får folk ta stilling til det. Om man ikke respekterer det må vi bare si at det ikke blir noe av, forklarer han.

Angelshaug fortsetter:

– Vi har jo ikke noe ønske om at det skal være sånn, men vi har vurdert at dette har verdi som faglig innspill. Vi skal heller ikke ha et nyhetsdrevet intervju med Toska – det er en samtale om TV 2-programmet, som jo er offentlig.

Oppdatering Kl 14: Toska og Steinsland gjennomfører sesjonen som planlagt i Bergen.

Powered by Labrador CMS