Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson måtte møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».
Dokumentarfilmskaper Henrik Evertsson måtte møte i retten i forbindelse med dokumentarserien «Estonia – funnet som endrer alt».

Journalist får dom etter filming av Estonia-vraket

Aktor la ned påstand om dagbøter.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to svenskene som er tiltalt for å ha brutt gravfreden ved fergen Estonia, får dommen mandag. Men saken blir trolig anket uansett utfall.

Filmteamet sendte en robot ned til vraket i september 2019, 25 år etter at fergen gikk ned i Østersjøen mens den var på vei fra Tallinn til Stockholm.

852 mennesker omkom i forliset, mens 137 ble reddet.

Opptakene fra roboten ble vist i en dokumentar laget av det norske filmselskapet Monster, som ble sendt på TVNorge og strømmetjenesten discovery+ i fjor høst.

Filmen har ført til at svenske myndigheter vil granske skipstragedien på nytt.

Hedret med pris

Journalisten Henrik Evertsson, som ledet filmteamet, fikk Stora Journalistpriset i Sverige for innsatsen. Men han ble sammen med en kollega, vrakeksperten Linus Andersson, også tiltalt for å ha brutt loven om Estonias gravfred. Rettssaken fant sted i Göteborgs tingrett for to uker siden, og mandag kommer dommen.

Aktor har lagt ned påstand om at de to får en betinget dom og dagbøter. Journalistene ber om å bli frifunnet. De viser til ytringsfriheten og argumenterer også med at de seilte fra Tyskland i en tysk båt og at saken hører innunder tysk lov. Tyskland har ikke skrevet under på loven om gravfred ved Estonia

Det har heller ikke Norge, og de tiltalte viser også til at de jobbet for et norsk filmselskapet.

Et viktig juridisk spørsmål er derfor om nasjonal lovgiving veier tyngre enn internasjonale regler som gjelder i internasjonalt farvann, ifølge SVT.

Ettersom det er første gang loven om gravfred ved Estonia prøves i retten, er det svært sannsynlig at dommen vil bli anket, muligens helt opp til høyesterett.

Nye undersøkelser

Havarikommisjonene i Sverige, Finland og Estland har innledet ny granskning etter at dokumentaren «Estonia – funnet som endrer alt» ble sendt i september i fjor.

Bildene viste blant annet to hull i skroget, som tidligere ikke har vært kjent. Det har ført til spekulasjoner om årsaken til forliset kan ha vært en annen enn at baugporten på ferja åpnet seg på grunn av underdimensjonerte fester og lås, slik Den internasjonale havarikommisjonen har konkludert med.

Evertsson har fått mye ros for dokumentaren, men han har også høstet kritikk fra enkelte kolleger og andre debattanter, først og fremst for hvordan materialet ble presentert i dokumentaren.

Svenske myndigheter la i slutten av januar fram et nytt lovforslag som vil gi unntak for dykkinger som skjer på oppdrag fra svenske, finske og estiske myndigheter når hensikten er å etterforske årsaken til forliset. Private dykkinger ved vraket vil fortsatt være forbudt, og det er ingen planer om å oppheve gravfreden.

Evertson bor og jobber til daglig i Norge. I 2019 ble han kåret til årets frilanser av NJ Frilans, for sitt arbeid med dokumentaren Rasekrigerne om Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM), som ble sendt på NRK Brennpunkt.

Powered by Labrador CMS