Ulrika Hyllert i Journalistförbundet i Sverige er kritisk til at det ble tatt ut tiltale mot Henrik Evertsson og Linus Andersson.

Følger Estonia-rettssaken i Sverige og har en klar forventing til utfallet: – Alt annet vil være dypt alvorlig og urovekkende

– Journalistikk er ikke en forbrytelse, sier leder for Journalistforbundet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Vi forventer at de blir frikjent. Alt annet vil være dypt alvorlig og urovekkende, sier Ulrika Hyllert, leder for det svenske Journalistförbundet, som er søsterorganisasjonen til Norsk Journalistlag (NJ).

Hun er i dag på plass i retten for å følge rettssaken mot journalist Henrik Evertsson og ROV-operatør Linus Andersson i Gøteborgs tingsrätt.

Journalisten snakker med henne når det er pause i retten.

Evertsson, som bor i Norge, har regi på dokumentarserien «Estonia - funnet som endrer alt», mens Andersson styrte undervannsfarkosten som dokumenterte tidligere ukjente skader på skipet.

Serien blir i Norge sendt på TVNorge og strømmetjenesten Discovery+.

De står tiltalt for brudd på den egne gravfredsloven som hersker i og rundt det forliste skipet i Østersjøen, og som kan straffes med fengsel i opptil to år.

Henrik Evertsson er svensk, men er bosatt i Norge. Han ble kåret til årets frilanser i 2019.

Kritisk til tiltale

Hyllert er svært kritisk til at det har blitt tatt ut tiltale mot Evertsson og Andersson.

– Vi mener at journalistikk ikke er en forbrytelse og at de ikke har gjort noe kriminelt i denne saken, sier Hyllert.

Hun mener saken bryter med bilde av Sverige som et forbilde i pressefrihets-sammenheng, og sier at når de vanligvis støtter journalister som står tiltalt, er det i land utenfor Norden.

Hyllert er usikker på om denne rettssaken vil få en avskrekkende effekt på andre svenske journalister, men er tydelig på at det er en risiko for at det kan skje, hvis de blir dømt. Hun peker spesielt på frilansjournalister, som ikke har en redaksjon i ryggen.

Evertsson sa selv til Journalisten før helga at han skulle nekte straffeskyld i dag.

– Jeg går til denne saken med blandede følelser. Vår journalistikk har hittil medført at tre regjeringer skal gjennomføre nye ekspertundersøkelser av vraket. Samtidig dras jeg inn i en sak som dette. Men sånn er det, vi får stå i det, sa han.

Trodde ikke de gjorde noe straffbart

Tiltalte og påtalemyndigheten er ikke uenig om sakens fakta. Spørsmålet er heller om det var et lovbrudd å ta seg ned til vraket, og i så fall hvordan det skal straffes.

Et viktig punkt i saken blir hvordan teamet kom seg til havaristedet. De befant seg om bord i en tysk båt som gikk ut fra tysk havn, og Tyskland har ingen lov om gravfred ved vraket.

Filmteamet handlet juridisk på tysk jord og trodde ikke at de gjorde noe straffbart. De hadde også støtte av ytrings- og informasjonsfriheten. Det var to av de viktigste punktene til forsvarer Johan Eriksson da rettsmøtet startet mandag.

Ville få fram ny informasjon

Eriksson pekte på at de har frambrakt ny informasjon om Estonia.

– Det er en handling som åpenbart kan unnskyldes, som man gjør for ytrings- og informasjonsfrihetens skyld, sa Eriksson i retten.

I rettssaken ble en situasjon hvor filmteamet støtte på det finske kystvaktfartøyet Turva tatt opp. Turva flyttet seg for å slippe filmteamets båt fram til vrakområdet.

– Vi hadde absolutt respektert det dersom hun hadde vist noen myndighetsutøvelse på stedet, sa Evertsson i retten om kystvaktens handlinger.

Filmteamet var også nøye med å få støtte fra den største foreningen for etterlatte etter katastrofen.

– Man skulle ikke filme inne i fartøyet eller på noen måte filme slik at det skulle bli etisk uakseptabelt, sier advokat Johan Eriksson om journalistenes avveininger i forkant.

Powered by Labrador CMS