Dagens Næringsliv:

Jonas Forsang sier opp

Om tre uker skal PFU vurdere habiliteten hans. Nå blir han frilanser.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ni år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

- Jeg skal fortsette å skrive for Magasinet som frilanser, og og det er ingen interne hendelser i DN som har hatt innvirkning på min avgjørelse. Jeg er kun takknemlig for tiden jeg har hatt her og ser frem mot videre samarbeid, skriver Jonas Forsang i en epost til Journalisten.

Klaget inn for PFU

Nesten tre måneder er gått siden Journalisten skrev om det som ble oppfattet som tette bånd mellom featurejournalist Jonas Forsang og hans intervjuobjekt Caroline Berg Eriksen. Flere hadde reagert på at han var en nær kamerat av Magnus S. Rønningen, som også rådgir Eriksen i PR-spørsmål.

Særlig reagerte leser Oda Karine Sparhell på dette og klaget Dagens Næringsliv inn for PFU. Hun mener avisen har brutt punkt 2.3 (se faktaboks) om rolleblanding. Hun mener forbindelser som at Forsang også er venn med Eriksens manager burde vært publisert.

Sjefredaktør Djuve sa til Journalisten den gang at de underveis fikk vite om vennskapet til Forsang og Rønningen, men at dette ikke påvirket artikkelen avisen senere publiserte.

Les også: Tette bånd til fotballfrues hjelpere

I sitt tilsvar på PFU-klagen skriver DNs ledelse at Forsang aldri tidligere har møtt, snakket med eller intervjuet Eriksen eller hennes ektemann. Om forholdet mellom journalisten og bloggerens manager Peter Peters skriver avisen at de ikke er nære venner eller nære bekjente. I tilsvaret skriver DN at det kunne vært en fordel om vennskapet Forsang og Rønningen mellom var nevnt i artikkelen, men viser til at Rønningens rolle uansett var begrenset til å formidle kontaktinformasjon.

«Etter DNs syn må det være mulig selv for journalist og journalisters familie å opprettholde en viss grad av privatliv selv om man intervjuer en kjendis. Avisen ønsker derfor ikke å legge seg på en praksis der tilfeldige bloggere og kommentatorer i sosiale medier kan komme med påstand om avisens journalister og få utfyllende svar. DN har valgt å forholde seg annerledes til de spørsmålene som kommer fra pressen,» heter det i tilsvaret som er forfattet av Gry Egenes. Og at DN ikke har brutt god presseskikk.

Klagen skal behandles i PFU 28. april.

Satse på andre prosjekter

Forsang har vært gjenstand for oppmerksomhet også tidligere da han skrev om smuglerdømte Stina Brendemo Hagens flukt fra fengselet i Bolivia.

Rett over påske ble det kjent at Forsang, som i to år har arbeidet som fast journalist for Magasinet, har sagt opp den faste jobben for å drive med egne prosjekter, samt å frilanse for avisen.

Han forteller at han går i gang med et bokprosjekt så snart oppsigelsestiden er unnagjort, men ønsker ikke ikke å si noe om det ennå. Han har også flere andre bok- og manusprosjekter som han har tenkt å blåse liv i, samt en musikkarriere som rapperen Apollo og med bandet Yoga Fire. Og selv i en tid da mediebransjen roper ulv mens det skues mot en mørk horisont, velger Forsang å satse på frilanstilværelsen.

- Samtidig har jeg måttet legge mange andre spennende prosjekter på is mens jeg har vært fast i DN, og har tilbragt langt færre hele dager i den blomstrete morgenkåpen min enn jeg er komfortabel med. At det er vanskelige tider i mediebransjen betyr for øvrig at det fremover vil komme store omveltninger, med nytenkning og interessante muligheter. For meg er det et argument for å bli frilanser – ikke for å fortsette i fast jobb.

 

Powered by Labrador CMS