Document felt i PFU for publisering av PFU-klage mot Filter Nyheter

Ikke uvanlig å publisere PFU-klager, mener PFU. Men det må gjøres innenfor presseetikken.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Øyvind Eikrem klaget Filter Nyheter til Pressens Faglige Utvalg (PFU) for saken «Fikk sparken etter rasisme-sak – utpekt av Demokratene som leder i Trondheim», publiserte Document en artikkel som hovedsaklig var en gjengivelse av klagen fra Eikrem.

Denne artikkelen ble igjen klaget til PFU av ansvarlig redaktør i Filter Nyheter Harald Klungtveit, som mener publiseringen bryter med 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-plakaten (VVP), om henholdsvis kildekritikk og kontroll av opplysninger, og samtidig imøtegåelse.

Ifølge Klungtveit inneholder artikkelen falske påstander som Document bør ha undersøkt før publisering, blant annet uttalelsen om at Filter Nyheters journalist har personlige relasjoner til noen av partene og kildene i saken.

«Anklagene er ikke formulert som spekulasjoner/gjetninger, men etterlater inntrykk av at det har blitt avdekket helt konkrete bindinger på personnivå som Filter har holdt skjult. Det kan ikke være tvil om at det dreier seg om faktiske påstander», skriver han i klagen.

Mangler samtidig imøtegåelse

PFU konstaterer at Document har videreformidlet PFU-klagen uten at Filter Nyheter har blitt kontaktet, og at påstandene som er publisert ikke er undersøkt.

– Det er ikke uvanlig at medier omtaler andre mediers PFU-klager. Problemet her er at dette er kraftige anklager mot journalisten og hele hans yrkesutøvelse. Dette skulle han ha blitt konfrontert med og fått muligheten til å svare ut, sier Gunnar Kagge i Aftenposten.

PFU er enige om at Document har brutt god presseskikk på punktene 3.2 og 4.14 i Vær Varsom-Plakaten.

Leder i PFU Anne Weider Aasen fra TV 2 uttaler avslutningsvis:

– Denne fellelsen må ikke forstås som at mediene ikke kan omtale det som klages inn til PFU, men de som får sterke beskyldninger må få komme til orde, og påstandene må undersøkes, sier hun.

Filter Nyheter gikk for øvrig fri i klagesaken mot Eikrem-publiseringen, i en sak som ble behandlet like før av PFU.

Powered by Labrador CMS