NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud vil ha på plass opptaksutstyr i rettssaler og få fart på gratis tilgang til rettsavgjørelser for journalister.
NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud vil ha på plass opptaksutstyr i rettssaler og få fart på gratis tilgang til rettsavgjørelser for journalister.

Norsk Journalistlag

Etterlyser lyd og bilde fra rettssalene

Kritiserer 18 år gammelt prøveprosjekt. 

Publisert

I en budsjetthøring hos justiskomiteen på Stortinget torsdag, etterlyste Norsk Journalistlag (NJ) lyd og bilder fra norske rettssaler. 

De ber også om fremdrift i prosjektet som skal gi allmenheten og journalister gratis tilgang til rettsavgjørelser. 

Prøveprosjekt i 18 år

Siden 2005 har man vært pliktet til å foreta opptak under rettsforhandlinger, men foreløpig har lyd og bilde fra rettssalene kun vært tilgjengelig som et prøveprosjekt i noen rettssaler. 

Under høringen torsdag beskrev NJ-advokat Ina Lindahl Nyrud det 18 år gamle prøveprosjektet som paradoksalt:

– Det tekniske utstyret mangler fremdeles i de fleste rettssalene. 

Det er positivt at det settes av 15 millioner kroner for å legge til rette for opptak av lyd og bilde i domstolene, påpekte Nyrud, men hun mente det er likevel bare en start. 

– Komiteen bør derfor påse at dette engangbeløpet videreføres som en varig rammeøkning, frem til at dette kan gjennomføres i alle domstoler innen senest fire år, sa hun i høringen. 

– Skuffende

 At ikke gratis tilgang til rettsavgjørelser er omtalt med ett ord i fagproposisjonen til komiteen, er skuffende, ifølge NJ. 

Arbeidet med prosjektet følges ikke opp, understreket Nyrud torsdag, på tross av at en arbeidsgruppe nedsatt av Domstolsadministrasjonen anbefalte en gratis og automatisert løsning tilbake i 2020. 

– Norsk Journalistlag ber heller ikke her om ytterligere midler i statsbudsjettet for 2024, men at komiteen sikrer prosjektets fremdrift gjennom et satsingsforslag for 2025, sa hun under høringen. 

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag  

Powered by Labrador CMS